Ministrul Sănătății, despre noua taxă pentru pacienții care vor să meargă la un doctor anume: ”Este o minciună”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut mai multe clarificări legate noua taxă propusă în strategia pe sănătate până în 2030.

  • El afirmă că „nu este vorba de nicio taxă suplimentară”, ci posibilitatea ca medicii să poată presta în regim privat o anumită activitate medicală după încheierea programului de lucru în unitatea medicală de stat.

„Acest proiect a fost realizat integral de experți independenți, din afara Ministerului Sănătății. (…) În acest plan spune că pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă servicii de sănătate în baza unei plăți reglementate legal și suportată de beneficiar, precum și a posibilității programării transparentă a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări. Se precizează că este în afara normei de bază programată. Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună”, afirmă Alexandru Rafila, potrivit news.ro.

„Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028”

Ministrul Sănătății precizează că „nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienților din România”, ci despre un proiect pilot care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028.

„A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfășoare între 2026 și 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice și dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acțiuni. Problema este a unui pilot – să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală și pacientul plătește la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obișnuite. Este vorba despre o opțiune. În momentul de față această opțiune e doar în zona unităților private. Propunerea de pilot e doar pentru una sau două sau trei unități sanitare”, încheie ministrul Sănătății, citat de Mediafax.

Conform unor informații apărute în spațiul public duminică, Ministerul Sănătății a propus introducerea unei noi taxe pentru pacienții asigurați în sistemul de sănătate, respectiv cei care doresc să primească servicii medicale ambulatorii de la un anumit medic ar putea fi nevoiți să plătească o taxă, numită coplată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati