Minivacanţa de 1 Decembrie. Cum pot primi zile libere şi angajaţii din privat

Angajaţii la stat se pregătesc de o minivacanţă de cinci zile, după ce Ministerul Muncii a propus ca ziua de 29 noiembrie să fie declarată zi nelucrătoare. Decizia se poate aplica şi pentru angajaţii din privat, dar în anumite condiţii.

„Având în vedere că zilele de 30 noiembrie și 1 decembrie sunt zile libere stabilite prin Codul Muncii și că în acest an cele 2 zile pică în zilele de marți și miercuri, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a transmis in avizare externa proiectul de HG pentru ca ziua de luni, 29 noiembrie 2021, să fie nelucrătoare”, a anunţat Ministerul Muncii, săptămâna trecută.

Cum pot primi zile libere şi angajaţii din privat

Doar că propunerea se referă doar la personalul din instituțiile statului și autoritățile publice. Dacă un angajator din sectorul privat vrea să ia o decizie similară, o poate face, însă trebuie să urmeze câțiva pași, scrie avocatnet.ro.

Această decizie internă “trebuie adusă la cunoștința salariaților într-un termen rezonabil” și trebuie să conțină și prevederi legate de recuperarea ei, dacă angajatorul dorește asta, a explicat avocata Miruna Stănescu.

În situația în care ziua de 29 noiembrie va fi stabilită intern ca fiind liberă, angajatorul are la dispoziție următoarele variante:

– fie decide recuperarea într-o zi de sâmbătă;
– fie prelungește programul zilnic de lucru, astfel încât orele ce trebuiau efectuate pe 29 noiembrie să fie recuperate;
– fie decide ca această zi să nu se recupereze.

De asemenea, există varianta ca angajaţii să-şi ia concediu în ziua de 29 noiembrie pentru a uni weekendul cu zilele de 30 noiembrie şi 1 decembrie, zile nelucrătoare conform Codului Muncii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati