Minorii care fumează în spaţiile publice riscă amenzi de până la 500 de lei. Legea a trecut de Senat

O lege care a trecut de Senat anunţă sancţionarea adolescenţilor care fumează în parcuri, şcoli, instituţii de cultură, pe terenuri de sport şi pe o rază de 200 de metri în jurul acestora. Pentru a se aplica e nevoie şi de votul deputaţilor, anunță Știrile TVR. 

Pentru foarte mulţi dintre adolescenţi pauza de la şcoală e pauza de ţigară. Nori de fum se ridică din fiecare grup care se formează în faţa unităţilor de învăţământ din oră în oră. Unii sunt majori de câteva luni, alţii încă minori. Noua lege nu le dă emoţii şi nici nu va rezolva situaţia, spun cei mai mulţi dintre ei.

Legea care interzice fumatul în rândul minorilor în parcuri, pe drumurile publice, pe stadioane, în instituţiile culturale, mijloace de transport, gări şi aeroporturi, şcoli precum şi pe o rază de 200 de metri în jurul acestora a trecut tacit de Senat şi merge la vot în Camera Deputaţilor.

Viorel Roman, psiholog clinician şi psihoterapeut: O măsură punitivă care vizează consumatorul. Cu siguranță nu-i va opri să consume mai departe. Este accesibilitatea, este prețul, care este tolerat de ei destul de bine, este presiunea grupului de egali, este vârsta. Ei nu inspiră numai fum atunci când fumează, ei inspiră și un aer de independență.

Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Toate studiile din ultimii ani, indiferent că au fost făcute de organizații nonguvernamentale, de instituții sau agenții ale statului scot la lumină un fenomen îngrijorător. Zeci de mii de tineri care nu au împlinit încă 15 ani fumează în mod constant, iar vârsta la care tinerii încep să fumeze a scăzut extrem de mult în ultimii ani și a ajuns acum la pragul de 12 ani.

Legea prevede şi amenzi între 100 şi 500 de lei pentru minorii prinşi că fumează.

Eugen Neață, unul dintre iniţiatorii proiectului: Atâta timp cât nu există o interdicţie de acest gen ei pot fuma oriunde, oricând şi oricât şi orice tip de ţigări. Nu acesta este scopul, de a sancţiona pe cineva, ci interdicţia ca să fie creată trebuie să aibă prevăzută în lege o sancţiune.

Camera Deputaţilor este for decizional pe acest subiect.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati