Miodrag Belodedici – Zeul MARTE

Dedicat mult prea galonatului și încărcatului de…. Trofee !Dacă scriu prea puțin risc să-i anulez din calități…. realizări !Dacă scriu prea mult devin plictisitor, majoritatea reușitelor Lui, sunt celebre…. vestite !

  • Vreau să vă vorbesc despre…. ” Esența ” din El, prea puțin cunoscută, înțeleasă…. apreciată !Dar, sunt nevoit, totuși, presiunea valorii Lui, mă determină să punctez politicos – admirativ câteva considerații despre calitățile Lui sportive !

1.Deși nu a avut un stil de joc ” agresiv de prezent ” a fost….” Lectorul ” din iarbă, datorită siguranței, viziunii și a paselor exacte.

Expresia ” elegant, sigur și precis ca…. El „, este o referință a sintagmei valoare – calitate, în limbajul fotbalului European.

Jocul de cap, impresionant, se spune că avea cea mai ” înaltă ” detentă de pe loc, superioară lui : Falcosu’, Baciu’, Bambino, Nelu Nunweiller, Culae Lupescu, Didi (Tătuca îl venera) Fane Sameș, Sandu Boc, Cami, Dudu, Petea Vâlcov, Piți Apolzan ( comparabilă cu, Mario Agiu, Mery Dragnea, Nașu’, Smarandache…. Moxu’ ) aceștia o aveau poate, mai ” înaltă ” dar din lansare !
Lejeritatea și suplețea alergării, dibacia și meșteșugul de a manevra balonul (ambidextru declarat ), știința poziționării pe teren au fost privilegii care l-au făcut…. Unic!

Ceea ce îl individualizează și ii oferă un…. ” Halou ” incomensurabil este telentul, comportamentul și realizările superioare față de : Zeus ( Gică ), Fiara, Baciu ‘, Ionuț, Briliantu’, Bursucu ‘, Sandu Boc, Danny, Dembroschi, C. Stefanescu, Liță, Procuroru’, Ilie ( Minunatu’ ), Chivu !

  • Puncte tari : natural, incitant, corect, adaptabil, expresiv, intuitiv, realist, spirt liber !
  • Puncte slabe : nemulțumit, izolat, egoist, neatent cu sine, superficial !

Respectul și considerația pe care le are față de foștii colegi de echipă, mi-a ( mi-am ) permis să-i smulg câteva sincere aprecieri despre Steaua ’86 și i-a prezentat astfel :
1.Duka – recunoștință
2.Moțăței – autoritate
3.Bambino – încredere
4.Balamuc – curaj
5.Mineru’ – perseverență
6.Duzinaru ‘ – util
7.Laci – respect
8.Găboajă – oportunist
9.Fiara – devotament
10.Piți – abil
11.Miți – inventivitate
N. A. Zeus (Gică) – Valoare
Imi – diplomație
Puiu’ – versat

2.Trei „străji” trebuie să străbați să ajungi în „Clisura Dunării” !

Prima este Jidoștița la Gura Văii, alta Bahna la Ilovița, cea de-a treia este și „vamă” Cerna la Orșova.
El, când trece de prima se uită ușurat, ironic…. gata i-am dovedit pe Oltenii ăștia oacheși, cu ochii ăia, hoțești, de culoarea lignitului, când calzi, când…. Fărămicioși !
Apoi, El, pornește încrezător mai departe spre…. Ținutul Lui, Paradisul Lui…. „Pământesc”, un loc pierdut, dulce, care se ‘nfundă în albastrul limpede al cerului și cel albastru „pătat” în nuanțe verzi – cenușii ale domoalei și smeritei Nera, supusă și copleșită de Grandioasa Dunăre, când binecuvântată când…. Nemiloasă !

Împins de Austrul ăla, mișel și nefertil, care sculptează, încă, Babacaia la Coronini, El Baba Novacul ( născut și el zonă în Poreciul scufundat o dată cu Ada Kaleh ) își mărește pasul cu călcătura aia, a Lui, agilă, discretă de…. „Șpringar” înconjurat de…. „Presari în Alb – Roșu”, iar Coșava cu zefirul ei primăvăratec îl preia de la Pojejena și îi împinge silueta aia a Lui, de…. Lalea Bănățeană și ținuta de…. Egretă Dunăreană, buciuindu-i obrazul ăla, a Lui, arămiu, precum…. Cuprul de la Moldova Nouă, spre…. Rolul Lui, Locul Lui !

Acest…. Hidalgo de Soc(k)ol…. (șoim) și suflet de…. Don Quijote a pornit hotărât din satul natal ( acolo unde până și localnicii se simt…. singuri ) în căutarea idealului, depășind și treacănd cu discreție și optimism peste îndoieli, nesiguranțe, incertitudini, dovedind o distincție și o noblețe care întruchipează un…. ” Cid ” modern, care trăiește nu numai din prestigiul său dar și din forța caracterului, sentimentul onoarei și a respectului care i-au clădit un destin demn de operele clasicilor….!

Într-o vară târzie, rar întâlnită, poate doar în versurile lui Toto Cutugno, puse magistral pe portativ de prea devreme…. dispărutul ( cu o inimă sensibilă, poate prea…. slăbită ) Joe Dassin, în a lor, L’ete Indian, pe malul Mediteranei, la Canet, acolo, unde luminați de o Lună invidioasă și ea pe…. strălucirea nocturnă a Valenciei, cuprinși de profunzimea unei libatii melodramatice ( poate și…. bahice ) El care-și ascunde ingenios mâhnirea în toată…. ” splendoarea ” ei l-am simțit tulburat de două regrete, suferinte, ca de-o boală de netratat, atingerea ei provocându-i durere fizică și morală !

  • a. Ratarea transferului la Sampdoria din cauza lăcomiei marelui ” stângaci ” din Ub-ul minier, Dragan Dzajic,
  • b. Alianța…. neinspirată .

b. a. Da, Ea,nepotrivita, care l-a consumat…. golit sufletește, da, Ea, care prin mijloace perfide ( caracteristice….” Nordului „…. Hedonist-Ceaușist….) l-a străpuns pe El, cavalerul cu armură de flori, apă…. Soare, El, care a vrut (doar și numai) s-o ajute pe Ea, de răzbunarea…. ” Valonilor ” trădați după un…. ” slalom ” Mediteranean, El, având alte gânduri, cu o altă fată, aceeași ( Cătălina sau Ionica din fanteziile Cine – Ideologice ale lui Dinu Cocea ) fată din zona Lui, botezată de peruzeaua…. Bigărului, care respira aceeasi simplitate, bună cuviință și respect!

Dar și Aceasta, conform statornicului (greșit) obicei și-a depășit condiția, a trecut…. ” podețul ” curatei și ingenuei Cerna și a dorit să facă…. ” rafting ” pe meandrata dar…. periculoasa Dâmbovița și prin imixtiune a…. ” vâslit ” spre El artizanul emoțiilor (disimulate) luând forma unei creaturi zburdalnice, pragmatice, cu care l-a amăgit pe docilul și naivul Cavaler…. și Aceasta ca și Ea știind că El este…. ” Limited Edition ” !

Ea, mai mult provocatoare, cea care a fost descurajată de timpuriu de porniri…. matrimoniale de Chico de…. ” Kormaja ” (căruia zeița Nike, complice l-a scăldat în apa…. ” Hebe ” încercând ( greu, întârziat…. tardiv ) să-i ” lipească ” mingea de picior, iar el vinovat l-a exilat cu ajutorul….” Pierdutului „, pe înzestratul blond cu mustață neagră, care dacă tot ii plăcea…. ” Pescuitul ” l-au exilat, cu tot cu undiță dar nu pe malul Dunării natale, ci tocmai pe malul…. Cibinului !

Da, Ea, neconvingatoarea ilegalistului ajuns strateg Occidental al ” Marelui Electrician ” i-a cuprins trupul cu tentaculele Ei, supunăndu-i făptura uimită, surprinsă de acțiunea vicleană, dresăndu-l psihedelic, da, Ea, l-a împroșcat cu lichidul malefic al…. imposturii, anesteziindu-l, până când, potirul cu descânt, trimis de protectorii Săi, Divini…. l-au eliberat!

Da, Ea, i-a fost ușor să-l jongleze cu…. Emile Zola, în alegerea numelui ( Suiveurs ) predestinat săi asigure un…. Pașaport permanent pentru…. ” Rai „….
N. A. Dacă tot voia să impresioneze prin inspirație și cultură, Ea, putea să-l aleagă pe…. Boticelli cu a sa ” Venus și Marte ” ( mai aproape de realitatea…. Uniunii ) alegând de data asta, ca nume, unul dintre cei patru…. Satyri, deși cred că ar fi fost mai nimerit, ceva, din cursul intensiv de sarbo – croată, gen…. ” Hvala Tebi, Gospode Boze Za Svu Srecu, Koju Si Mi Dao! ”

Belodedici
Foto: arhivă personală

3.Cu El și pentru El, fotbalul a fost o întrecere de însușiri, convingeri, atitudini privind realizarea unei dispoziții sufletești, dorințe fizice de a-și verifica, rezistența, valoarea, calitatea, tăria sufletească deși, din păcate, a fost mult mai interesat în a-și construi…. Opera în detrimentul…. Vieții, a fost șantajat emoțional și constrâns d-un ” menaj „, obtuz, falsificat, dar și El, urănd, cenzura familială cu întrebări, soluții și…. justiții complicate, astfel și-a anulat…. disconfortul, alegând condiția plăcută a…. pseudo – libertății !

Am admirat fluiditatea procesului prin care a trecut de la „decesul din iarbă la ” omul normal „, fără păreri de rău, resentimente, derută morală, sau neadaptarea socială, la ” civilia ” nerecunoscătoare, asta mi-a dat de înțeles, conștientizarea realității tragi – comice a vieții, fără pulsații de nemulțumire, frustrare, nedetectănd la El, o durere interioară din cauza trecerii ireversibile, nemiloase, crudă a timpului, ironic, cinic…. Ticălos !
Pentru iubitorii de fotbal El, este și va rămâne…. ” Canavaua „, pe care viitorii fotbaliști își…. brodează visele, deoarece El, a fost : rar, tare, firesc, păgân…. ZEU !

Puno Zdravlja, Srecan Rodzendan, MILE!

La Mulți Ani, BELO !

Editorial de Vali Savadosi

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati