Mircea Geoană: NATO va lua măsuri pentru următorul deceniu

0
251

NATO pregătește decizii pentru „următorul deceniu” care vor consolida prezența aliată pe Flancul Estic, după invazia Rusiei în Ucraina, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la interviurile Digi24.ro. Vor fi grupuri de luptă în mai multe țări și un sistem antirachetă de ultimă generație, capabil să respingă orice rachetă a Rusiei.

„Pregătim decizii de mai lungă durată, ceea ce înseamnă o prezență a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în România mult mai robustă. Vorbim în acest moment de 40 000 de trupe aliate, de sute de avioane, sute de nave. Nu vom reveni la starea anterioară, pentru că ceea ce face Rusia astăzi reprezintă și o asimetrie strategică la nivel european. Săptămâna viitoare, la summit-ul de la Madrid vom lua măsuri pentru următorul deceniu, care privesc și România”, a spus Mircea Geoană.

„Din punct de vedere al cotei de piață strategice, România este o ancoră strategică de prim-rang”, a adăugat el.

În ceea ce privește consolidarea Flanculu Estic, Geoană a spus: „În primul rând, în timp ce noi discutăm, continuă pregătirea noului grup de luptă din România, condus de Franța și la care mai mulți aliați și-au anunțat participarea. Va fi un grup multinațional. Vom mai avea unul în Bulgaria, unul în Slovacia, unul în Ungaria. Cel din România este cel mai avansat. Acest lucru este uniformizarea strategică a Flancului estic”, a explicat el.

„O să avem prezență mai numeroasă, o să avem, ca volum și calitate, un alt nivel, o să avem echipamente prepoziționate și un sistem de apărare antirachetă mult mai coerent. Intrăm într-o altă logică. Vom avea sisteme de apărare antirachetă integrată mult mai avansate decât acum și vom merge la vârful tehnologiei la nivel occidental. Vom avea interceptoare de ultimă generație care vor face față oricărui tip de armament al Rusiei”, a mai spus Geoană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.