Mocănița din Maramureș – O călătorie în timp pe Valea Vaserului / FOTO

În inima Maramureșului voievodal, printre păduri sălbatice și munți acoperiți de liniște, circulă una dintre cele mai autentice atracții turistice ale României – Mocănița de pe Valea Vaserului.

Mai mult decât un simplu tren, Mocănița este o filă vie de istorie care respiră, freamătă și atrage mii de turiști anual într-o călătorie lentă, dar memorabilă, pe o cale ferată cu totul specială.

  • Am ajuns în acest colț de rai cu ocazia infotripului „Redescoperim Maramureşul”, organizat de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş.
Foto: Ovidiu Oprea

🚂 Singura cale ferată forestieră activă din Europa

Ceea ce face Mocănița din Vișeul de Sus unică în Europa este faptul că aceasta nu este doar o atracție turistică, ci și o cale ferată forestieră funcționalăsingura de acest fel din Europa. Din 1933 și până astăzi, mocănița și-a păstrat rolul dual: transportă atât turiști, cât și lemn.

În fiecare zi, pe șinele înguste ale Văii Vaserului, își fac treaba impiegați, revizori de cale și mecanici care țin în viață o lume de altădată. Practic, totul funcționează ca acum 90 de ani, cu mici modernizări, dar fără a altera spiritul autentic al locului.

„Este o cale ferată vie. Nu s-a schimbat nimic din 1933 până astăzi. Este exact cum era atunci, și asta ne face speciali. Este singura cale ferată ferată forestieră care este încă activă din Europa. Restul sunt închise, deci noi folosim calea ferată și turistic, dar și forestier”, a declarat Dumitru Grad, manager al mocăniței.

Foto: newsbucuresti.ro

🌲 Un traseu de poveste prin inima munților

Traseul parcurs de Mocăniță are o lungime totală de 47 km, însă turiștii beneficiază de o experiență de aproximativ 21,6 km, până la stația Paltin, cu popas la Glîmboaca (Piatra Șoimului).

Traseul urmează serpentinele râului Vaser și oferă priveliști greu de egalat. Grote, tuneluri săpate în munte și relicve ale celor două războaie mondiale pot fi zărite pe traseu, transformând o simplă călătorie într-o adevărată aventură istorică. Totul este acompaniat de sunetul nostalgic al șuieratului locomotivei cu aburi, care pare să străpungă liniștea pădurii și să reînvie ecourile vremurilor de demult. Fiecare fluierat al mocăniței aduce cu sine un strop de magie și emoție, semn că timpul aici curge altfel, mai domol, mai autentic.

La Paltin, turiștii sunt întâmpinați cu bucate tradiționale, muzică, dans și voie bună, într-un popas care transformă excursia într-o zi de neuitat.

Program și tarife

  • Sezonul turistic: aprilie – început de noiembrie (zilnic), iar în extra-sezon – doar în weekenduri. În perioada Crăciunului, circulă zilnic, cu excepția zilei de 25 decembrie.

  • Capacitate: până la 7 trenuri/zi în lunile de vârf, fiecare cu 180-200 locuri.

  • Tariful este de 136 de lei/adult, fără mâncare, și 196 de lei cu mâncare.

”În afara sezonului, circulă în weekend. Zi de zi începem din aprilie până în noiembrie, aproximativ 5 – 6 noiembrie, după care circulăm doar pe weekend, adică joi, vineri, sâmbătă, duminică. În perioada Crăciunului circulăm zi de zi, în afară de Ziua de Crăciun. Avem și trenuri charter, dar tarifele sunt diferite. Tariful standard de 136 lei pentru adult. În august avem între 6 și 7 trenuri pe zi, iar un tren are capacitatea de 180 – 200 de locuri’, susține Grad.

Foto: newsbucuresti.ro

Mocănița atrage anual peste 30.000 de turiști, dintre care aproximativ 80% sunt români, iar restul – străini din țări precum Republica Moldova, Ungaria, Germania, Austria, Cehia sau Polonia.

După pandemie, numărul turiștilor străini a scăzut ușor, însă interesul pentru această experiență rămâne ridicat, în special din partea celor care caută autenticitate și peisaje neatinse.

Provocări și amenințări

Din păcate, existența mocăniței este amenințată de intențiile de standardizare impuse de autorități, care ar putea forța locomotivele centenare să respecte norme moderne imposibil de aplicat.

„Din acest punct de vedere, al mocăniței, iată un strigăt de ajutor… pentru ca la București să se înțeleagă că mocănițele sunt o zonă aparte a transportului de persoane. Mocănițele reprezintă un segment aparte al transportului de persoane și trebuie tratate ca atare,” a subliniat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, în cadrul unui eveniment de promovare a zonei.

„Nu vorbim aici despre un mijloc de transport de masă, ci despre o experiență în sine — un tren care se mișcă încet, cu doar 20 km/h, oferind călătorilor șansa de a admira peisajele spectaculoase ale Maramureșului, indiferent de anotimp. Turistul care vine aici, fie el din Elveția sau de oriunde altundeva, nu caută viteză sau confortul standardizat al trenurilor moderne, ci autenticitatea unei călătorii care urcă lin pe munte, până în locuri unde natura și istoria se împletesc în mod unic.”

El a susținut că, în ultimii ani, mocănița a fost ‘sub un asediu’, atât din partea Romsilva, care este interesată doar de exploatarea lemnului, dar și a Ministerului Transporturilor, care dorește trecerea acesteia în zona de standardizare, iar proiectele de lege gândite vor ‘omorî efectiv mocănițele din întreaga țară’.

„Trenul nostru nu este despre viteză sau standarde, ci despre o experiență unică la 20 km/h, printre munți. Dacă standardizăm mocănițele, le omorâm.”, a precizat Zetea.

”Mocănița este pentru județul Maramureș reprezentativă și o să facem tot ceea ce ne stă în putere ca, pe de o parte, cei de la Romsilva să înțeleagă că nu exploatarea lemnului este prioritară, ci creșterea numărului de turiști în acea zonă, care înseamnă 30 și ceva de mii de turiști pe an care ajung doar la mocăniță și care în bună parte sunt turiști străini care vin cu bani, care generează încasări mai mari pentru societățile comerciale, pentru unitățile de cazare în zonă … Mai mult sau mai puțin, turismul trebuie să reprezinte principalul obiectiv pentru noi, ca și Consiliu Județean, pentru că acolo poate să fie cea mai mare creștere”, a explicat acesta.

Mocănița – motor al turismului maramureșean

Într-un județ în care turismul cunoaște o dezvoltare fără precedent – cu peste 311.000 turiști în 2024 și 702 unități de cazare – mocănița este una dintre atracțiile-cheie. Turiștii care ajung în zonă aduc venituri importante pentru pensiuni, restaurante și întreaga economie locală.

Mocănița din Maramureș nu este doar un tren. Este un simbol. Un martor tăcut al vremurilor de altădată, o punte între generații, o experiență de neuitat într-o Românie autentică. Atât timp cât lemnul va susura pe Valea Vaserului și aburul va țâșni din vechile locomotive, mocănița va rămâne vie – pentru turiști, pentru localnici, pentru istorie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati