Mormântul cu tezaur de la Agighiol, secol IV î. Hr. poate fi admirat la Muzeul Național de Istorie

Mormântul cu tezaur de la Agighiol, secol IV î. Hr. poate fi admirat la Muzeul Național de Istorie al României, în cadrul Expoziției permanente „Tezaurul Istoric„.

În nord-estul Dobrogei, în apropierea braţului sudic al Dunării înaintea vărsării sale în Marea Neagră, pe teritoriul comunei Agighiol, din judeţul Tulcea, în locul numit Movila lui Uţă, în anul 1931 căutătorii de comori au descoperit un adevărat tezaur, recuperat mai apoi de către autorităţi.

Era vorba, de fapt, de un tumul cu diametrul de 32 m şi înălţimea de 2 m, ce constituia un complex funerar cu construcţii din piatră şi lemn, conţinând un dromos prin care se ajungea la o primă construcţie alcătuită din două camere, cu rol funerar, şi apoi la o a doua construcţie denumită camera cailor, prin faptul că în interiorul ei s-au descoperit scheletele a trei cai sacrificaţi.

Inventarul, deosebit de fastuos, se compune din obiecte de aur, argint, fier, bronz şi ceramică. Iar datarea este atribuită sfârşitului secolului al IV-lea a. Chr.

Printre piesele descoperite, din argint şi aur, se remarcă un coif, două cnemide (apărătoare de picior), două pocale, cinci phiale (vase plate gen cupe-străchini), dintre care una cu inscripţie, numeroase aplice de diferite forme şi decorate cu motive zoomorfe (animaliere), nasturi butoni şi mărgele.

În afara acestor obiecte s-au mai descoperit circa 100 vârfuri de săgeţi, din bronz, diferite piese din fier şi bronz – cuţit, vârf de lance, inel, crampoane, un tub – două bile din piatră, o zăbală din fier şi una din argint, o cană locală, un lekane cu capac, două amfore întregi şi una fragmentară, precum şi câteva fragmente de vase greceşti cu figuri roşii.

„Aceste piese excepționale pot fi admirate în cadrul expoziției noastre permanente „Tezaurul Istoric”„, a precizat Muzeul Național de Istorie al României.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati