UPDATE Moțiunea de cenzură, în plenul Parlamentului de la ora 12.00/ Guvernul Cîțu a fost demis

Guvernul Cîțu a fost demis. Au fost 281 de voturi pentru plecarea liderului PNL de la Executivul României. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în plen de la ora 12.00 pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură a PSD intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”.

Pentru ca Guvernul Cîțu să fie demis erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii. PSD a anunțat că va vota la vedere moţiunea de cenzură. USR şi AUR au anunţat că vor vota moţiunea, iar cele trei partide ar aduna împreună aproximativ 280 de voturi.

UPDATE 15:00 BREAKING Guvernul Cîțu a fost demis. Au fost 281 de voturi pentru plecarea liderului PNL de la Executivul României.

UPDATE 12:51 Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a ținut un discurs în plenul reunit al Parlamentului.

UPDATE 12:25 Premierul Florin Cîţu a luat cuvântul de la tribuna Parlamentului, fiind huiduit de cei aflați în sală.


Moțiunea de cenzură depusă de PSD este dezbătută și votată marți în plenul reunit al Parlamentului. Ședința a început puțin după ora 12:00.

Dan Barna a anunțat, din nou, că USR va vota moțiunea de cenzură: Votăm o moțiune care nu era necesară, pentru că s-a dovedit că pălăria este prea mare pentru Florin Cîțu. Această coaliție poate merge mai departe cu un alt premier.

În acest moment PSD are 157 de parlamentari, USR-PLUS are 80 de parlamentari, iar AUR are 43 de parlamentari.

Dacă toţi parlamentarii acestor trei partide ar vota moţiunea, marţi, aceasta ar fi adoptată cu 280 de voturi, adică cu 46 de voturi mai mult decât limita necesară de 234 pentru demiterea Guvernului.

Cum poate fi dat jos Guvernul Cîțu

Potrivit Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se comunică Guvernului la data depunerii şi se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea în Parlament.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati