Motorina, o nouă ieftinire înainte de weekend

0
220

Prețul carburanților în România, astăzi, 8 decembrie 2023. Motorina se ieftineşte din nou, vineri, pentru a treia zi consecutiv, însă preţul benzinei rămâne aproape la fel, scrie antena3.ro.

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă vineri 6,49 lei litru, în uşoară scădere faţă de joi, când era 6,50 lei litrul, şi se găseşte la o staţie Lukoil din Bucureşti, str. Coralilor, sector 1.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,50 lei şi 7,24 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,96 lei până la 7,31 lei, la fel ca în ziua prercedentă.

Cea mai ieftină motorină standard costă vineri 7,05 lei litrul, în scădere faţă de joi când era 7,10 lei litrul, şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,07 lei și 7,49 lei, de asemenea în scădere.

Cea mai ieftină motorină premium costă vineri 7,41 lei litrul, iar cea mai scumpă este 7,75 lei, de asemenea în scădere.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.