Munca hibrid este o „bombă cu ceas” pentru securitatea cibernetică

Noul raport HP de securitate cibernetică arată că 91% dintre echipele IT se confruntă cu presiunea de a face compromisuri de securitate, în condiţiile în care stilul de muncă hibrid, de acasă şi de la birou, reprezintă o „bombă cu ceas” în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, potrivit unui comunicat HP Wolf Security Rebellions & Rejections.

HP a lansat raportul HP Wolf Security Rebellions & Rejections, un studiu global cuprinzător care evidenţiază tensiunile apărute între echipele IT şi angajaţii care lucrează de acasă, tensiuni pe care liderii trebuie să le rezolve pentru a garanta siguranţa muncii în viitor, scrie economica.net.

Studiul arată că echipele IT au fost obligate să facă anumite compromisuri de securitate pentru a asigura continuitatea afacerii, într-o perioadă în care ameninţările cibernetice sunt tot mai numeroase. Mai mult, încercările acestora de a spori sau a actualiza măsurile de securitate pentru angajaţii care lucrează de la distanţă au fost adesea respinse.

Securitatea cibernetică a fost cumva ignorată şi neglijată în timpul pandemiei

Acest lucru este valabil în special pentru viitoarea forţă de muncă tânără, cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Sunt cei care au crescut în era digitală şi care sunt din ce în ce mai frustraţi de faptul că protocoalele de securitate îi încurcă când vine vorba de respectarea termenelor limită. Iar acest lucru îi determină pe mulţi să ocolească normele de securitate cibernetică.

Principalele constatări arată că 76% dintre echipele IT recunosc că securitatea cibernetică a fost cumva ignorată şi neglijată în timpul pandemiei, în timp ce 91% s-au confruntat cu presiunea de a face compromisuri de securitate pentru a asigura continuitatea afacerii.

Aproape jumătate (48%) dintre angajaţii mai tineri (18-24 de ani) chestionaţi au considerat instrumentele de securitate o piedică, iar aproape o treime dintre aceştia (31%) au încercat să ocolească protocoalele de securitate ale companiei pentru a-şi duce munca la bun sfârşit.

În plus, 48% dintre angajaţii chestionaţi spun că măsurile de securitate aparent esenţiale le risipesc mult timp. Ponderea creşte la 64% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani.

”Dacă protocoalele de securitate îngreunează munca oamenilor, atunci aceştia vor găsi o cale de a le ocoli”

Peste jumătate (54%) dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani erau mai îngrijoraţi de respectarea termenelor-limită decât de expunerea organizaţiei la o breşă de securitate; 39% nu ştiau sigur ce presupun politicile de securitate ale companiei sau dacă există unele. Toate acestea indică un nivel tot mai mare de apatie în rândul angajaţilor tineri.

Astfel, 83% dintre echipele IT consideră că numărul tot mai mare de angajaţi care muncesc la distanţă reprezintă o „bombă cu ceas” pentru posibile breşe de securitate la nivelul corporaţiilor.

„Dacă protocoalele de securitate îngreunează munca oamenilor, atunci aceştia vor găsi o cale de a le ocoli. Măsurile de securitate ar trebui să se integreze cât mai mult posibil în modelele şi fluxurile de lucru existente, cu o tehnologie discretă, sigură prin design şi intuitivă pentru utilizator”, a precizat Ian Pratt, Global Head of Security – Personal Systems, HP Inc.

Raportul subliniază faptul că multe echipe de securitate au depus eforturi ca să limiteze efectele comportamentelor utilizatorilor, pentru a putea astfel păstra în siguranţă datele. 91% dintre aceste echipe au actualizat politicile de securitate odată cu adoptarea muncii de acasă, în timp ce 78% au restricţionat accesul la site-uri şi aplicaţii. Dar, astfel de măsuri creează adesea frustrări utilizatorilor, care le resping.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati