Muzeul Antipa salută ideea unei consultări publice cu privire la amplasamentul noului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului

Conducerea Muzeului de Istorie Naturală Grigore Antipa salută ideea unei consultări publice în ceea ce priveşte amplasamentul noului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului

Luis Ovidiu Popa, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” salută ideea unor consultări publice pentru a decide amplasamentul noului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului.

„Salutăm declaraţia de ieri după amiază a dlui Ministru al Culturii dl Valer-Daniel Breaz potrivit căreia nu s-a stabilit locul în care va fi amplasat acest nou muzeu, acest lucru urmând să fie stabilit eventual printr-o consultare publică. Această poziţie este în acord cu discuţiile pe care le-am avut cu dl ministru, în care şi-a arătat constant disponibilitatea pentru dialog şi de a ţine cont de punctul nostru de vedere.

Reamintesc că în toate intervenţiile noastre am arătat că, în situaţia în care ar exista o soluţie pentru realizarea unei construcţii în curtea Muzeului Antipa, respectând restricţiile impuse de actualele regulamente urbanistice, aceasta trebuie aplicată cu prioritate pentru extinderea Muzeului Antipa. Pentru că Muzeul Antipa se confruntă cu o nevoie imperioasă de spaţiu de expunere pentru colecţiile sale în continuă creştere dar şi de spaţii noi pentru păstrarea colecţiilor, dar şi pentru celelalte activităţi ale sale, de cercetare, respectiv educaţionale”, spune Luis Ovidiu Popa.

Muzeul AntipaDirectorul general al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” s-a arătat, în schimb, extrem de surprins de precizările care au apărut câteva ore mai tarziu pe site-ul Ministerului Culturii şi care vorbesc despre un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’, Muzeul Naţional al Tăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală ‘Grigore Antipa’ şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din Romania.

Referitor la ideea consultării publice, Luis Ovidiu Popa a mai adăugat: „Am avut în ultimele zile o serie de discuţii cu experţi din zona de urbanism şi arhitectură şi am aflat că, pentru edificii publice importante, s-au constituit în trecut, în cadrul Ministerului Culturii, comisii formate din experţi, inclusiv urbanişti şi arhitecţi. Aceste comisii erau însărcinate cu realizarea de studii de amplasament, care luau în considerare mai multe opţiuni de sediu, urmând ca decizia finală să fie luată şi printr-un proces de consultare publică. Credem că acest lucru trebuie luat în calcul şi în situaţia de faţă, pentru a identifica cea mai bună opţiune de amplasament pentru Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din Romania, instiuţie atât de necesară şi pe care o susţinem pe deplin”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati