Muzeul Municipiului Bucureşti nu va participa la Noaptea Muzeelor

Muzeul Municipiului Bucureşti nu va participa la ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor.

„Muzeul Municipiului Bucureşti îşi menţine decizia anunţată la finalul lunii aprilie şi se solidarizează cu revendicările legitime ale sectorului muzeal cu privire la creşterea salariilor angajaţilor din domeniu şi nu va participa la Noaptea Muzeelor, ediţia din acest an.

  • Intenţia iniţială a MMB era aceea de a participa, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, prin mobilizarea tuturor resurselor interne şi externe, iar muzeele din structura MMB chiar au fost înscrise la Noaptea Muzeelor. Însă este nevoie ca sectorul muzeal să îşi recapete demnitatea pe măsura valorii sale şi a contribuţiei la creşterea calităţii vieţii tuturor românilor. O decizie în această privinţă vedem că întârzie”, a transmis, miercuri, MMB.

Managerul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru, a afirmat că decizia colectivului survine din dorinţa de a se solidariza cu revendicările „legitime” ale sectorului muzeal, Noaptea Muzeelor fiind singurul moment unde aceste instituţii sunt mai vizibile ca şi comunitate.

„Este vorba de un singur cuvânt pe care alte ţări îl cunosc de multă vreme, se numeşte solidaritate. Este ceea ce ar trebui să lege în societatea românească principii şi valori morale. Alături de colegii din MMB şi mai ales în dorinţa lor solidară, ne-am afiliat legitimelor revendicări ale sectorului muzeal pentru că într-adevăr, recent, în zona unor mici entităţi – universităţi, teatre naţionale, entităţi culturale care nu sunt muzee, dar care au câteva colecţii publice, deschise, au fost măriri salariale care i-au avantajat pe angajaţii lor. Însă instituţiile reale, muzeele, cele care au responsabilităţi de patrimoniu sau chiar mai diverse care ţin inclusiv de domeniul educaţional n-au fost cuprinse, cum legitim ar fi fost, în acest context. Noi ne dorim să fie completat contextul acesta”, a subliniat Majuru.

Potrivit acestuia, efortul depus pentru fiecare idee şi fiecare proiect finalizat trebuie, la rândul său, să fie susţinut în mod egal, aşa cum şi Constituţia o prevede.

„În plus, este o branşă profesională restrânsă şi nu ne dorim să se restrângă şi mai mult prin plecarea specialiştilor în alte domenii sau în străinătate, acolo unde găsesc salarii mai mari. Momentul acesta al Nopţii Muzeelor este singurul unde suntem, ca şi comunitate, mai vizibili, iar muzeele doresc să semnaleze decidenţilor situaţia injustă în care ne aflăm”, a adăugat managerul MMB.

Unităţile din componenţa MMB sunt următoarele: Palatul Suţu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Dr. Nicolae Minovici şi Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei.

Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Antipa au anunţat că nu vor organiza în acest an Noaptea Muzeelor, în timp ce Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor s-a declarat solidară cu revendicările sindicatelor din cultură, exprimându-şi speranţa în adoptarea rapidă de către „factorii implicaţi” a unor „măsuri de corecţie juste şi necesare”.

Organizatorii evenimentului Noaptea Muzeelor au anunţat că lista finală a acestor muzee retrase din eveniment va fi anunţată vineri.

Sindicatele din domeniul protecţiei patrimoniului cultural asociate în cadrul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa au anunţat că vor protesta pe 18 mai, de Ziua Internaţională a Muzeelor, în faţa Guvernului, acuzând subfinanţarea în domeniu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati