Muzeul Naţional Cotroceni marchează Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice, sărbătorită prin decizia UNESCO în fiecare an pe 18 aprilie, prin lansarea în mediul online a expoziţiei „O lume la răscruce sau libertatea ca responsabilitate. Regina Maria a României pe frontul Marelui Război”.
Expoziţia poate fi vizionată pe pagina web a Muzeului Naţional Cotroceni http://www.muzeulcotroceni.ro/viziteaza/shared.html în perioada 16 aprilie – 15 mai, pe pagina de facebook a Muzeului Naţional Cotroceni, dar şi într-o selecţie pe cea a ICOMOS www.icomos.org/en/home-wh.
Evenimentul este gândit ca o poveste în 30 de fotografii de patrimoniu, cu scopul de a prezenta publicului modul în care regina Maria a României a ales să-şi sprijine poporul în anii grei ai Marelui Război, înţelegând că libertatea şi idealurile naţionale nu pot fi câştigate decât printr-o atitudine responsabilă şi de sprijinire cu toate forţele a efortului întregii naţiuni.
„Acum mai mult ca niciodată, tema propusă în 2020 de ICOMOS pentru a marca această zi, „Valori comune, patrimoniu comun, responsabilitate împărtăşită” (Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsability), reprezintă o expresie a unităţii globale în faţa crizei sanitare mondiale. Muzeul Naţional Cotroceni a ales să dea curs acestei propuneri deoarece am dorit, pentru toţi cei care ne vizitează în mediul online, să extindem noţiunea de responsabilitate socială prin prezentarea unor modele istorice. Cultura uneşte, iar libertatea de a acţiona cu responsabilitate este un astfel de model de urmat, peste generaţii. Prezentarea acestei expoziţii ne responsabilizează, într-un efort comun de sprijin la nivel internaţional”, a declarat directorul general al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman.
În fiecare an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor arheologice -, Consiliul Internaţional pentru Monumente şi Situri arheologice (International Council on Monuments and Sites – ICOMOS) propune o temă de promovare a patrimoniului cultural pentru evenimentele şi activităţile care sunt organizate de membrii săi şi parteneri. Pentru anul acesta, tema aleasă a fost Shared Cultures, Shared Heritage, Shared Responsability.
Ziua Internaţională a Monumentelor şi a Siturilor reprezintă totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra diversităţii patrimoniului universal, a relevanţei acestuia, dar şi asupra vulnerabilităţii sale. ICOMOS reuneşte peste 9500 membri, din 151 ţări, conform datelor înregistrate pe site-ul propriu.