Expoziția ‘București. O stratigrafie în hărți și planuri’ se va deschide miercuri, începând cu ora 18:00, la sediul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV).
Potrivit unui comunicat al Muzeului Național de Istorie a României (MNIR), expoziția propune o explorare a istoriei urbane a Bucureștiului, începând cu mijlocul secolului al XIX-lea până în prezent, prin intermediul unor documente, planuri, hărți, imagini de arhivă și o machetă 3D, ce reconstituie locuri și zone astăzi dispărute ori profund schimbate din structura urbană a Bucureștiului.
Curatoriată de Mihai Florea, muzeograf (MNIR), împreună cu Ștefan Huțanu, arhitect și designer 3D (Lavița Verde) și Eugen Grama, muzeograf (MNHCV), expoziția va prezenta planurile și hărțile care au surprins Bucureștiul începând cu anul 1843 și până după Primul Război Mondial. Baza cartografică este asigurată de planul Borroczyn, primul plan cadastral al orașului, realizat între 1844 și 1846 de maiorul prusac Arthur Rudolf von Borroczyn și echipa sa.
De asemenea, vor fi prezentate diferite documente relevante care ajută la înțelegerea eforturilor de cartografiere urbană din prima jumătate a secolului al XIX-lea.
Pe lângă macheta 3D, hărți și planuri, în expoziție se află lucrări de grafică ce prezintă peisaje urbane din Bucureștiul secolului al XIX-lea, precum și o rară panoramă a orașului văzut din Turnul Colței; aceasta a fost realizată pe baza unor fotografii atribuite artistului Carol Popp de Szathmary, unul dintre primii fotografi documentariști din Regatul României.
Imaginea recreată a orașului, prin intermediul proiecțiilor și al machetei, completează această călătorie vizuală și documentară, oferind vizitatorilor o experiență imersivă și educativă.
Expoziția poate fi vizitată până pe 7 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.
Proiectul expozițional este organizat de Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, cu susținerea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Anticariat Unu și Lavița Verde. La realizarea expoziției au contribuit Dragoș Stăncescu (fotografii istorice) și Radu Oltean (ilustrator secvențe istorice).