Muzica în lumea lui Dali: Concert și tur expozițional la ARCUB – Hanul Gabroveni

În contextul expoziţiei „Universul lui Salvador Dalí”, desfăşurată până la 12 mai, la ARCUB – Hanul Gabroveni, trei dintre artiştii Operei Naţionale Bucureşti, Mihaela Maria Işpan (mezzosoprană), Mladen Spasinovici (violoncel) şi Ethan Schmeisser (pian şi direcţie muzicală), transformă plimbarea vizitatorilor aflaţi în spaţiile expoziţionale într-o călătorie muzicală inedită prezentată pe scena Sălii Mari.

  • Concertul, intitulat „Muzica în lumea lui Dalí”, organizat de Hadran Events în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, va avea loc vineri, 15 martie, de la ora 20:00, iar biletele pot fi achiziţionate, la preţul de 130 de lei, de pe entertix.ro şi de la casa de bilete ARCUB (Str. Gabroveni nr. 50-53). Preţul biletului include vizitarea expoziţiei (în intervalul 20.00-21.00) şi participarea la concert (21.00-21.45).

Ghidat de muzica clasică în fiecare încăpere a Hanului Gabroveni, publicul este însoţit de sunetele evocatoare care completează experienţa senzorială veritabilă oferită de unicitatea operelor prin exploatarea acusticii deosebite a spaţiilor expoziţionale şi prin sinestezia culorilor şi a sunetelor. Circuitul muzical desfăşurat pe traseul expoziţiei se închide cu cea de-a doua parte a concertului, desfăşurat în Sala Mare, unde vizitatorii devin spectatorii unui concert autentic. Cu un repertoriu atent selectat, protagoniştii concertului vor interpreta piese menite să evidenţieze diverse aspecte ale vieţii şi carierei artistului Salvador Dalí.

Pe lângă piese memorabile interpretate de artişti de notorietate ai Operei Naţionale Bucureşti, care vor da viaţă melodiilor precum „Song of the Birds” şi „A Ballad for a Madman”, concertul aduce în prim-plan şi compoziţii evocatoare, inclusiv aventura suprarealistă redată în „Nous avons fait la Nuit” de Poulenc şi atmosfera visului unic creat de Dalí în „Spellbound”, regia Alfred Hitchcock. De asemenea, piese precum „Song of the Black Swan” şi „Dream a Dream with Me” completează o selecţie muzicală ce surprinde esenţa complexă a lui Dalí – un amalgam captivant de nebunie, inventivitate şi pasiune.

Peste 35.000 de iubitori de artă au vizitat expoziţia în primele trei luni de la deschiderea acesteia. Ca urmare a interesului accentuat manifestat de public, în ziua de 15 martie vizitatorii vor putea admira cele 170 de lucrări autentice Salvador Dalí în contextul unui concert-eveniment care va imersa publicul nu numai în arta acestuia, ci şi în viaţa lui, unde muzica tradiţională este pusă în legătură cu cercetarea poetică a lui Federico García Lorca şi Manuel de Falla (prieteni apropiaţi ai lui Dalí), dar şi cu simţul umorului lui Rossini în Canzonetta spaniolă, toate în strânsă legătură cu Catalonia, ţara sa natală, şi cultura spaniolă în sine.

Mihaela Maria Işpan – mezzosoprană

Mezzosoprana Mihaela Maria Işpan, solistă a Operei Naţionale Bucureşti, reprezintă un exemplu remarcabil de artist liric, evidenţiind calităţi esenţiale precum vocea frumoasă, inteligenţa muzicală, talentul actoricesc şi pasiunea pentru artă. Absolventă a Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca, cu o licenţă şi masterat în canto, sub îndrumarea profesorilor Alexandru Fărcaş şi Ramona Eremia, Mihaela Işpan şi-a perfecţionat tehnicile vocale şi stilistica interpretării la nivel internaţional. Cu o experienţă scenică vastă, a concertat în numeroase oraşe din România şi din străinătate, consolidându-şi meşteşugul vocal. Repertoriul său variat cuprinde atât opere celebre, cât şi lucrări vocal-simfonice remarcabile din perioadele baroc, clasic şi modern.

Mladen Spasinovici – violoncel 

Mladen Spasinovici, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Interpretare Muzicală, secţia violoncel, a avut numeroase apariţii în recitaluri atât în ţară, cât şi în străinătate. A urmat cursuri de specializare şi a acumulat experienţă în instituţii muzicale prestigioase, precum Eurochestries-Franţa, Orchestra Naţională a Radiodifuziunii Române şi Opera Naţională din Bucureşti. Laureat în multiple concursuri importante, Mladen Spasinovici este şi compozitor, aranjor şi orchestrator, colaborând cu artişti renumiţi. În prezent, este şef al partidei de violoncel în Orchestra Operei Naţionale Bucureşti.

Ethan Schmeisser – pian şi direcţie muzicală

Ethan Schmeisser, dirijor şi pianist născut în Israel dintr-o familie originară din România, a absolvit programul de dirijor al Academiei de Muzică din Tel Aviv sub îndrumarea lui Mendi Rodan, obţinând bursele AICF. Până în 2020 a activat ca dirijor, maestru de cor şi şef de muzică la Opera Israeliană, conducând peste 20 de producţii în teatrul de operă şi participând la Festivalul Akko. În perioada 2021-2023 a fost director artistic al Operei Naţionale din Bucureşti. A avut conducerea unor importante orchestre israeliene şi a dirijat în Italia, China şi Ucraina, lucrând şi cu Filarmonica della Calabria şi orchestre din Odesa, Lucca, Shanghai şi Fuzhou. A colaborat şi cu orchestre locale, precum Filarmonica din Israel, şi a fondat ansambluri precum Bononcini şi un ansamblu de voce feminină la Veneţia.

Accesul în spaţiul expoziţional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati