Muzica pe înţelesul tuturor. Dimineţi cu Schubert, la Filaromonica „George Enescu”

Artiştii Filarmonicii „George Enescu” doresc să se prezinte în faţa publicului în recitaluri şi concerte tematice. Demersul se doreşte şi unul de popularizare a muzicii clasice în rândurile celor interesaţi să se apropie de un univers sonor fascinant. De aceea, acest nou proiect se numeşte Muzica pe înţelesul tuturor. Comentarii de specialitate vor transmite, într-un limbaj accesibil şi atrăgător, informaţii despre compozitorii şi piesele incluse în programe, iar instrumentiştii şi cântăreţii Filarmonicii vor oferi interpretări de referinţă.

Recitalurile şi concertele se vor desfăşura fără pauză, cu o durată de aproximativ 75 de minute. Ele vor avea loc de două ori pe lună, într-o seară de miercuri, în Sala mică (recitaluri vocale şi instrumentale), şi într-o dimineaţă de duminică, în Sala mare (instrumentiştii din Orchestră simfonică a Filarmonicii şi Corul academic al instituţiei). Anunţăm acum primul recital din seria Dimineţilor ce se vor desfăşura în Sala mare a Ateneului Român.

Duminică, 30 octombrie, ora 11, Ateneul Român
Muzica pe înţelesul tuturor

Dimineţi cu Schubert
Interpretează
ŞTEFAN LAMATIC – bas
RADU CHISU – vioară
IULIA GOIANĂ – violă
Mădălina FARA – violoncel
VLAD SILAEV – contrabas
ANDREI LICAREŢ – pian

În program
Franz Schubert
Lieduri: Aufenthalt, Du başt die Ruh’, Der Lindenbaum, Die Forelle, Ganymed, Rastlose Liebe
Cvintetul cu pian în la major, D667, „Păstrăvul”
Comentează muzicologul MIHAI COJOCARU.

Aplaudăm prezenţa pianistului concertist Andrei Licareţ într-un recital cameral. Iată argumentul pe care ni l-a oferit:
Marele pianist şi muzician Artur Schnabel spunea că există muzici care, în ele însele, sunt mai bune decât ar putea fi vreodată redate. Muzica lui Schubert, alături de cea a lui Beethoven, Bach, Mozart şi a altora, face parte din această categorie.

Pentru un pianist, întâlnirea cu marile lucrări schubertiene reprezintă ceva aproape sacru şi una din marile borne ale traseului sau artistic.

Este un spaţiu în care amurgul însufleţit, oricât de luminos şi colorat, aminteşte întotdeauna de noaptea neagră ce-i urmează, în care liniştea dintre note devine la fel de importantă ca ele, în care presimţirea timpurie a finitudinii lucrurilor precum şi contrastele dintre finit şi infinit, dintre viaţa şi moarte, dintre frumuseţea unei lacrimi şi frumuseţea unui zâmbet se aştern peste sufletul nostru, purtându-ne către înălţimi.

Mai multe informaţii despre concert pot fi găsite aici: https://www.fge.org.ro/calendar

Biletele se pot cumpăra:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marţi – Vineri 12:00 – 19:00.
– Plata se face doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)
– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea „Calendar”.
cleopatra.david@fge.org.ro
www.fge.org.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati