Navă încărcată cu îngrăşământ cu azot, scufundată în Dunăre. „Am putea avea efecte până în vară”, spun specialiștii

0
796
Imagine de falco de la Pixabay

Pericol important pe Dunăre, după ce o navă germană s-a scufundat la granița dintre Serbia și Croația. Nava conținea o mie de tone de îngrășământ cu azot.

Autoritățile sârbe sunt în alertă maximă.

Convoiul plecase de la Budapesta, iar în urma coliziunii, 1000 de tone de îngrășământ cu azot au ajuns în Dunăre. Croația a închis punctul de frontieră din zonă iar autoritățile din ambele țări monitorizează permanent cazul. În urma incidentului, nu au fost înregistraţi răniți, notează observatornews.ro.

Situaţia ar putea deveni critică din punct de vedere al poluării mediului, spun specialiștii.

”Este vorba de azotatul de amoniu care aduce sursa de azot plantelor, din care plantele fac proteină. Depinde de capacitatea autorităţilor locale care să ranflueze nava sau să extragă cât mai mult din acest fertilizant, să nu se dizolve în apă și să nu ajungă să producă o catastrofă ecologică serioasă. Este vorba de o înflorire algală excesivă. Am putea avea efecte până în vară.”, a explicat Adrian Bîlbă, biolog.

Astfel, specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că și autorităţile române ar trebui să urmărească îndeaproape nivelul de poluare întrucât există riscul ca substanța periculoasă să ajungă și pe teritoriul ţării noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.