Naveta copiilor din București spre școlile din Ilfov – nestingherită de scenariul roșu din Capitală. Prefectul de Ilfov: DSP nu a tras un semnal de alarmă

0
59

Sute de elevi din București care sunt înscriși la școlile din Ilfov continuă să meargă în fiecare dimineață la școală sau la grădiniță, la cursuri față în față, deși în Capitală toate școlile sunt închise de marți, din cauza depășirii ratei de infectări cu coronavirus de 3 la mia de locuitori. La aceștia se adaugă și o parte din personalul care lucrează acolo.

Județul învecinat Bucureștiului are 62 de unități de învățământ private și 79 de stat, dintre care 3 sunt în scenariul roșu, la o incidență cumulată a cazurilor de COVID pe ultimele două săptămâni de 1,24 la mia de locuitori.

Contactat de Edupedu.ro, prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a declarat că “este nevoie de o abordare în ansamblu” pe zona metropolitană, dar că “nu putem să analizăm școlile care nu sunt în București, raportându-ne la indicența din București”.

Comitetul Județului Ilfov pentru Situații de Urgență s-a reunit marți în ședință, însă niciun reprezentant de instituție nu a ridicat discuția privind problemele care pot apărea din naveta elevilor între București și Ilfov, spune oficialul. “Nu putem să discutăm din punctul acesta de vedere, atâta timp cât nu există o analiză făcută de către cei de la Direcția de Sănătate Publică”, iar DSP nu a tras niciun un semnal, a declarat Zamfir.

“Atâta vreme cât noi nu avem cazuri pozitivate, nu putem închide școli. Sunt 3 școli unde s-au luat măsurile de trecere pe scenariul roșu”, a continuat oficialul.

Prefectul de Ilfov a mai spus că “ne este teamă în permanență și trebuie să luăm măsurile legale în permanență, dar nu putem să luăm o hotărâre înainte să avem un motiv întemeiat. De ce să închidem o școală, dacă nu sunt cazuri în școala respectivă și localitatea nu se află într-un scenariu care să presupună închiderea școlii?”.

Ilfov, 3 unități în scenariul roșu

Prefectul de Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a precizat că “în Ilfov sunt 79 de unități de învățământ (școli și grădinițe) cu personalitate juridică și 115 arondate acestora. În total, sunt 194 de unități și încă 62 care sunt structuri private” (școli și grădinițe particulare).

Acesta a declarat că joi “vor rămâne 3 unități în scenariul roșu, ca urmare a cazurilor de COVID înregistrate, dintre care una este școală privată. Au fost 6 pe roșu, dar în cazul a 3 perioada de funcționare pe scenariu roșu se termină astăzi”.

Marți “a fost o ședință a Comitetului și s-au impus măsuri de trecere dintr-un scenariu în altul pentru 62 de unități de învățământ: doar treceri din scenariul verde în cel galben și din galben în verde, nefiind nicio trecere în roșu. S-a făcut în funcție de incidența cumulată la 14 zile”, a declarat pentru Edupedu.ro prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir.

Oficialul a declarat că cele 62 de unități și-au schimbat marți scenariul nu pentru că ar fi avut cazuri de COVID în școală – asta ar fi însemnat trecerea direct în roșu la cumularea a cel puțin 3 cazuri de coronavirus – ci pentru că localitatea întreagă a schimbat scenariul ca urmare a numărului de cazuri cumulate în ultimele 14 zile sau pentru că așa a decis Consiliul de Administrație al școlii, din diverse motive.

Ludovic Orban vorbește despre o modificare legislativă privind arealul metropolitan

Premierul Ludovic Orban a afirmat miercuri dimineață – întrebat dacă nu ar trebui “luate la pachet” Bucureștiul și Ilfovul în gestionarea pandemiei COVID-19, având în vedere că sunt foarte mulți oameni care circulă din Capitală în județul învecinat – că “ar trebui să apară o modificare legislativă privind arealul metropolitan, ca să putem aplica. Deocamdată, noi aplicăm legislația la unități administrativ teritoriale. Bucureștiul este unitate administrativ teritorială, care trebuie tratată distinct. Ilfovul este unitate administrativ teritorială care trebuie tratată distinct”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.