Nelu Tătaru: Spitalele vor avea aparate care să diferențieze pacienții cu gripă de cei cu Covid

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că spitalele de Boli Infecţioase au aparatura necesară pentru a diferenţia gripa de COVID.

Oficialul a explicat și ordinul prin care unităţile de primiri urgenţe sunt obligate să primească toţi pacienţii. Ministrul Sănătății spune că erau plimbaţi prea mult cu ambulanţa între spitale.

Întrebat dacă există test care poate diferenția gripa de Covid, ministrul Sănătății a spus că a avut discuții cu secțiile de boli infecțioase pentru achiziționarea testelor și aparatelor care detectează în același timp și gripă și covid

”În acest moment avem și aceste aparate, am avut discuții cu secțiile de boli infecțioase pentru achiziționarea testelor și aparatelor care detectează în același timp și gripă și covid, pentru a putea dirija separat acești bolnavi catre zonele de tratament”, a precizat ministrul, potrivit Digi24.

Dacă acum are un pacient cu gripă, medicul vede dacă e gripă sau covid?

”Există în strategia noastră de dialog și evaluare a triajului se va face pe acest prinicpiu și protocol. După cum știți, în ultima perioadă, în urma infectărilor cu SARS-CoV-2, au fost aglomerații la UPU, astfel că ambulanțele așteptau sau erau dirijate către ale Unități Primire Urgențe.

Merg pe principiul că orice pacient are dreptul măcar la un triaj. În momentul în care ne-am hotărât să intre în acea UPU este pentru a face măcar minimă evaluare, covid sau altceva.

Am urmărit ca barometru prezența în UPU, ca să nu încărcăm se va face acel test rapid, evaluare și vor merge către un spital covid sau celelelalte. Dar orice pacient trebuie să aibă dreptul la un consult, nu să fie plimbat cu ambulanță. Voi milita că un pacient să nu stea într-o ambulanță, ci să stea în UPU 2-3 ore pentru evaluare și apoi dirijat în funcție de afecțiunea sa”, a mai precizat Tătaru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati