Nicio grădiniță din Sectorul 4 nu mai prezintă risc seismic clasa I

Primăria Setorului 4 spune că niciun copil din sectorul nu va mai merge la grădiniţă în clădiri cu risc seismic clasa I, după ce campania de punere în siguranţă a clădirilor a fost finalizată.

Lucrările au presupus consolidarea imobilelor, reabilitarea acestora, construcţii şi dotări speciale pentru obţinerea autorizaţiilor ISU şi a autorizaţiilor de funcţionare.

– 26 de milioane de lei (aproximativ 5,5 milioane de euro) – fonduri guvernamentale, obţinute de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi cofinanţare de la bugetul local este valoarea totală a investiţiilor făcute, incluzând şi dotările moderne care s-au realizat în cele 5 grădiniţe incluse în program.

– Grădiniţa „Înşir’te Mărgărite” (fosta Grădiniţă nr. 243), cu sediul în Str. Almaşul Mare, nr. 1.

Valoarea investiţiei este de 6.354.595,04 lei.

Valoare dotări mobilier: 133.626 lei.

– Grădiniţa nr. 225, cu sediul în Str. Izvorul Mureşului, nr. 6.

Valoarea investiţiei: 5.948.709 lei

Valoare dotări mobilier: 115.021 lei

– Grădiniţa „Panseluţa” (fosta Grădiniţă nr. 166), cu sediul în Strada Panselelor nr. 38-40.

Valoarea investiţiei: 836.147 lei.

Valoare dotări mobilier: 30.500 lei.

– Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 308, (fosta Grădiniţă nr. 28), cu sediul în Şoseaua Giurgiului nr. 247.

Valoarea investiţiei: 4.881.150,33 lei.

Valoare dotări mobilier: 176.789 lei.

– Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (fosta Grădiniţă nr. 193), cu sediul în Aleea Terasei nr. 8.

Valoarea investiţiei: 7.077.584 lei. Valoare dotări mobilier: 244.495 lei.

– Peste 1.000 de copiii sunt înscrişi la cele 5 grădiniţe menţionate mai sus.

1. Grădiniţa „Înşir’te Mărgărite” (fosta Grădiniţă nr. 243), cu sediul în Str. Almaşul Mare, nr. 1.

– Aflată într-o avansată stare de degradare, Grădiniţa „Înşir’te Mărgărite” a fost inclusă anul acesta într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare.

– Începute în luna ianuarie a acestui an, lucrările au constat în consolidarea fundaţiilor, refacerea terasei, corectarea pereţilor interiori şi exteriori, refacere totală a instalaţiei electrice (curenţi tari şi modernizarea instalaţiei electrice de curenţi slabi), reînnoirea instalaţiei sanitare şi înlocuirea tuturor obiectelor sanitare şi a reţelor termice (interioare şi exterioare), refacerea de la zero a sistemului de detecţie la efracţie şi a celui de supraveghere video.

– Totodată, spaţiile au fost dotate cu mobilier nou (măsuţe, scaune, paturi, dulapuri, mobilier specific grupei), in valoare de 133.626 lei.

– De asemenea, au fost realizate, lucrări specifice pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, constând în refacerea terasamentelor – iluminatul curţii, a finisajelor şi a tâmplăriei exterioare, refacerea instalaţiei PSI (hidranţi interiori şi exteriori, grup de pompare), reînnoirea sistemului de detecţie la incendiu şi montarea unei scări exterioare de evacuare.

– Valoarea investiţiei este de 6.354.595,04 lei.

– Cu o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, Grădiniţa Înşir’te Mărgărite are acum 10 săli de clasă, 2 oficii, 3 birouri, un cabinet medical şi un cabinet psihopedagogic. De asemenea, grădiniţa are bucătărie proprie, dar şi o spălătorie cu 3 încăperi. La capitolul anexe, clădirea beneficiază de 1 magazie, 2 vestiare şi o debara.

– Aici învaţă 243 de copii, împărţiţi în 10 grupe: 7 grupe cu program prelungit, în care sunt înscrişi 180 de copii, şi 3 grupe cu program normal, în care sunt înscrişi 63 de copii.

– Pe perioada lucrărilor, grădiniţa a fost relocată pe 14 ianuarie 2019, în spaţiile noi din str. Poştalionului.

2. Grădiniţa nr. 225, cu sediul în Str. Izvorul Mureşului, nr. 6

– Şi preşcolarii înscrişi la Grădiniţa nr. 225, cu sediul în Str. Izvorul Mureşului, nr. 6 au parte de acum de cele mai bune condiţii de studiu şi de recreere, îmtr-un spaţiu complet refăcut.

– Şi aici, lucrările realizate au constat in consolidarea fundaţiilor, respectiv, corectarea pereţilor interiori şi exteriori. De asemenea, au fost refăcute (izolate) terasa şi faţada, iar tâmplăria a fost înlocuită în proporţie de 100%.

– Mai mult, au fost modernizate sălile de clasă, holurile şi spaţiile auxiliare, instalaţiile electrice, termice si sanitare au fost refăcute în proporţie de 100%, obiectele sanitare au fost înlocuite, bucătăria a fost modernizată şi transformată în oficiu, iar spaţiile au fost dotate cu mobilier nou (măsuţe, scaune, paturi, dulapuri, mobilier specific grupei).

– Şi la această grădiniţă au fost realizate lucrări specifice pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, care au constat în construirea unui grup de pompare propriu, în subsol, cu deschidere spre exterior (curte englezească), realizarea de sisteme de detecţie şi anti-efracţie; montarea uşilor cu bară antipanică, rezistente la foc, a uşilor etanşe, montarea unei scări exterioare de evacuare.

– Valoarea investiţiei este de 5.948.709 lei.

– Cu o suprafaţă de 2.061 de metri pătraţi, Grădiniţa nr. 225 are de acum 10 săli de clasă, un cabinet medical, dar şi un cabinet de logopedie şi un cabinet de carantină.

– Clădirea este dotată, de asemenea, cu spălătorie, călcătorie, uscătorie, 3 oficii, dar şi un spaţiu pentru arhivă.

– Aici învaţă 217 copii, împărţiţi în 9 grupe: 8 grupe cu program prelungit, în care sunt înscrişi 192 de copii şi 1 grupă cu program normal, cu 25 de copii.

3. Grădiniţa „Panseluţa” (fosta Grădiniţă nr. 166), cu sediul în Strada Panselelor nr. 38-40.

– Lucrările de reabilitare efectuate la această unitate de învăţământ au constat în demolarea aticului şi refacerea în totalitate a acoperişului, izolarea faţadei. Totodate, au fost refăcute, în proporţie de 100% instalaţiile electrice, termice, sanitare precum şi tâmplăria, sistemul de supraveghere video, sistemul de climatizare;.

– Sălile de cursuri, holurile, băile au fost modernizate, dotate cu mobilier nou, specific vârstei, iar clădirea a fost dotată cu rampă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Cât priveşte obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu au fost montate o staţie de pompare ce deserveşte ambele corpuri, echipamente de detecţie şi efracţie, hidranţi interiori, uşi cu bară antipanică şi uşi rezistente la foc.

– Valoarea investiţiei este de 836.147 lei.

– Cu o suprafaţă de 255 de metri pătraţi, Grădiniţa „Panseluţa” are 2 săli de clasă, 1 sală de mese şi 2 vestiare.

– Aici sunt înscrişi 64 de copii, împărţiţi în 2 grupe, ambele cu program prelungit: Grupa Mare, cu 35 de copii, şi Grupa Mijlocie, cu 29 de copii.

Alte două grădiniţe vor fi finalizate până la jumătatea acestei luni: Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 308 şi Grădiniţa „Dumbrava Minunată”

– La Grădiniţa Şcolii Gimnaziale nr. 308, în cadrul lucrărilor de consolidare, au fost demolate anexe vechi, iar corpul existent a fost consolidat şi extins (din P în P+1E).

– Totodată, in cadrul lucrărilor de reabilitare şi modernizare, au fost înlocuite în proporţie de 100% instalaţiile electrice, sanitare, termice, precum şi tâmplăria, obiectele sanitare, iar bucătăria veche a fost transformată în oficiu. Spaţiile au fost dotate cu mobilier nou (măsuţe, scaune, paturi, dulapuri, mobilier specific grupei). La final, construcţia totală va avea aproximativ 900 de metri pătraţi.

– În vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, clădirea a fost dotată cu scară de incendiu, cu echipamente detecţie şi anti-efracţie, uşi cu bară antipanică, uşi rezistente la foc.

– De asemenea, au fost instalate cortine rezistente la foc, urmând să fie finalizată montarea staţiei de pompare şi a reţelei de hidranţi interiori.

– Valoarea investiţiei este de 4.881.150,33 lei.

– Pe perioada lucrărilor, grădiniţa a fost relocată temporar, în toamna anului 2019, în spaţii modulare.

– Copiii vor reveni în imobilul reabilitat şi modernizat, după vacanţa intersemestrială.

-are 9 săli de clasă, 1 sală polifuncţională, cancelarie, cabinet medical, prevăzut şi cu sală de carantină, dar beneficiază şi de călcătorie, spălătorie, oficii, spaţii de depozitare, 1 cameră frigorifică.

– Aici sunt înscrişi 181 de copii, împărţiţi în 8 grupe: 7 grupe cu program prelungit, în care învaţă 158 de copii şi o grupă cu program normal, cu 23 de copii.

– Şi la Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (fosta Grădiniţă nr. 193), cu sediul în Aleea Terasei nr. 8, lucrările de reabilitare şi modernizare sunt pe ultima sută de metri.

– În cadrul acestora, au fost executate lucrări de reabilitare termică, de schimbare a tâmplăriei în proporţie de 100%, de reparare şi vopsire a faţadei cu vopsea decorativă, de reparare a terasei şi de montare a balustradei de siguranţă.

– Totodată, au fost schimbate în totalitate, instalaţiile electrice, sanitare şi termice, sălile de clasă au fost modernizate şi dotate cu mobilier nou.

– La exterior, au fost montate un nou sistem de supraveghere video şi un nou sistem de iluminat.

– În vederea obţinerii autorizaţia de securitate la incendiu, au fost executate toate lucrările necesare, mai exact bazinul pentru hidranţii interiori, echipamentele pentru detecţie şi semnalizarea incendiilor, montarea uşilor rezistente la foc, antipanică, sisteme de autoînchidere a uşilor, uşi etanşe, construirea unei scări exterioare de evacuare.

este de 7.077.584 lei.

– Cu o suprafaţă de 2.222 de metri pătraţi (clădirea are parter şi etaj), Grădiniţa „Dumbrava Minunată”, are 11 săli de clasă, 1 sală de festivităţi, 2 cabinete medicale şi un cabinet metodic. Unitatea de învăţământ preşcolar are, de asemenea, bucătărie proprie, 5 oficii pentru spălat vase, spălătorie, călcătorie, cadrele didactice beneficiază de cancelarie, iar la capitolul anexe există suficiente spaţii de depozitare (inclusiv o magazie).

– Aici învaţă 300 de copii, împărţiţi în 11 grupe: 10 grupe cu program prelungit, în care sunt înscrişi 283 de copii şi 1 grupă cu program normal, în care sunt înscrişi 17 copii.

– Pe perioada lucrărilor, copiii au urmat cursurile in cea mai mare gradinita din Sectorul 4, din Complexul Comercial Grand Arena, urmând ca aceştia să revină în imobilul reabilitat şi modernizat, după vacanţa intersemestrială.

„Sunt şi eu părinte, fiica mea învaţă tot în sectorul 4, aşa că pot afirma răspicat: nimic nu poate fi mai dureros pentru o familie decât gândul că unul dintre copii ar putea fi în pericol. Ştiu ce înseamnă asta, am trecut prin perioade de panică pe care nu le voi putea uita vreodată! Mi-am jurat că atâta vreme cât voi fi primar, voi face tot ce ţine de mine pentru siguranţa copiilor, pentru că NIMIC NU E MAI IMPORTANT DECÂT ASTA! Pot enumera multe lucruri bune realizate pentru sectorul nostru. Bulevarde lărgite, mai multe locuri de parcare. Construim pieţe, reabilităm blocuri, construim staţie de metrou

Nimic însă nu poate fi mai importatant decât siguranţa copiilor. Acesta esre proiectul meu numărul 1! Inaugurarea unei grădiniţe poate că nu e o ştire bombă, un Breaking-News, cum ar spune jurnaliştii, însă pentru mine, e un lucru crucial. Am dat drumul la înca un loc în care părintii îşi pot lăsa copiii fără grijă. O constructie care respecta promisiunea pe care am făcut-o oamenilor din sectorul 4: NICI UN COPIL NU VA MAI MERGE LA GRĂDINIŢĂ ÎN CLĂDIRI CU RISC SEISMIC.”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Peste 200 de milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro) au fost investiţi începând din 2016 în modernizarea unităţilor de învăţământ din Sectorul 4.

Peste 200 de milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro) au fost investiţi începând din 2016 în modernizarea unităţilor de învăţământ din sectorul 4.

Dacă, în 2016 şi 2017, investiţiile totale au însumat aproape 9 milioane de lei (aprox 2 milioane de euro), în 2018 (când a început reabilitarea tuturor instituţiilor de învăţământ din sectorul 4, în care nu se mai investise de 28 de ani) şi în 2019, investiţiile au depăşit 108 milioane de lei (peste 22,87 de milioane de euro). Iar, pentru 2020, sunt luate în calcul investiţii de peste 82,5 milioane de lei (aprox. 17, 5 milioane de euro), necesari pentru a continua lucrările începute.

Investiţiile realizate, în perioada 2016 – 2019, în reabilitarea, consolidarea şi modernizarea grădiniţelor se ridică la 61,4 milioane de lei (peste 13 milioane de euro).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati