Nicolae Ciucă, în Polonia: ”Vom sprijini Moldova, Georgia și Ucraina pentru aderarea la UE”

Nicolae Ciucă împreună cu miniștri ai cabinetului pe care îl conduce s-a aflat, joi, în Polonia, unde a fost primit de omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. Premierul a declarat că au discutat despre refugiații pe care cele două țări îi primesc, dar și despre susținerea Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei în aderarea la Uniunea Europeană.

Ciucă a transmis că cele două delegații au discutat și nevoia de identificare a soluțiilor la situația energetică din Europa.

”Am avut o ședință comună a celor două guverne, care se desfășoară într-o situație care nu speram să se mai întâmple vreodată în Europa, un conflict, cel mai de amploare conflict care are loc în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial. Am condamnat împreună agresiunea forțelor armate ruse în Ucraina, o agresiune complet nejustificată, neprovocată, ilegală, în care nu s-au mai respectat nici legile internaționale, nici suveranitatea, nici integritatea unui stat independent. Împreună, ne-am exprimat susținerea pentru poporul ucrainean, pentru Guvernul ucrainean, pentru a putea ca, împreună, să asigurăm sprijinul necesar valului mare de refugiați care vin atât în România, cât și în Polonia.”, a declarat oficialul român în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a precizat că cele două state au discutat !despre mecanismele interne instituționale pe care putem să le folosim, și, de asemenea, despre mecanismele Uniunii Europene pe care putem să le accesăm, astfel încât să facilităm șederea și integrarea cât mai bună în societatea română, respectiv poloneză.”

Ciucă a discutat cu omologul polonez despre toate măsurile care s-au luat pentru întărirea apărării pe flancul estic al Alianței.

”Am avut discuții despre toate măsurile care s-au luat, astfel încât să putem să întărim apărarea pe flancul estic al Alianței și să descurajăm. Avem deja măsuri pe care le-am derulat împreună, este o structură militară poloneză care face parte din Brigada Multinațională în România, avem o structură care face parte din grupul de luptă care este prezent pe teritoriul polonez şi am discutat cu domnul prim-ministru ca, odată cu sporirea prezenței forțelor aliate în regiunea Mării Negre și, desigur, în Polonia și în regiunea Mării Baltice, să analizăm și să putem să avem un nou pachet de forțe, care să poată fi deplasat în țara noastră și în felul acesta am obținut acordul domniei sale pentru ca o subunitate să fie parte la battlegroup-ul, al cărei națiune-cadru va fi Franța.”, a completat premierul.

Discuțiile de astăzi au permis, totodată, trecerea în revistă a progreselor pe care le-au realizat România și Polonia.

”Ne-au permis să stabilim o serie întreagă de repere la nivelul ministerelor de linie, convenind astfel ca împreună să urmărim ca ceea ce astăzi s-a discutat, ceea ce astăzi s-a semnat, să poată să fie concretizat.”, a mai spus Ciucă.

Acesta a transmis că cele două delegații au discutat și nevoia de identificare a soluțiilor la situația energetică din Europa.

”De asemenea, am căutat împreună soluții să continuăm să sprijinim cele două țări care, de asemenea, pot fi afectate de criza energetică și criza gazelor – este vorba de Ucraina și Republica Moldova. În tot acest ansamblu de discuţii – practic, ne aflăm în cea de-a treia rundă de consultări guvernamentale – este important şi relevant să subliniez că, împreună, am decis să continuăm să sprijinim atât Ucraina, cât și Republica Moldova și Georgia în parcursul lor de aderare la Uniunea Europeană.

Au fost discuții care, sigur, n-au putut să lipsească din tot ceea ce noi întreprindem în plan bilateral, dar, foarte important, tot ceea ce noi întreprindem împreună atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.”, a explicat premierul.

În același timp, oficialul român a subliniat faptul că statele caută soluții ca cele două proiecte din cadrul Inițiativei celor Trei Mări – infrastructura rutieră Via Carpatia și Rail-2-Sea -, să poată să fie concretizate. ”La nivelul ministrului transporturilor și infrastructurii din România, cât și al celui din Polonia, astăzi la întâlnirea comună am putut să constatăm foarte multă determinare astfel încât, foarte curând, și de o parte și de cealaltă să se pună piatra de temelie pentru această infrastructură pe care ne-o dorim împreună.”, a menționat Ciucă.

”Din nou, ținând cont de situația de securitate, vreau să reiterez că România și Polonia – așa cum ne place amândurora să recunoaștem, sunt doi piloni de securitate pe flancul estic -, vor continua să colaboreze și, împreună, să-și dezvolte capabilitățile, împreună, să găsească soluții astfel încât siguranța cetățenilor celor două ţări să fie asigurată și, de asemenea, garanția de securitate pe flancul estic pentru țările noastre să fie de o garanție, iar sub umbrela Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene, să continuăm să facem față oricărei agresiuni, chiar și unei agresiuni din partea Federației Ruse.”, a conchis oficialul român.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati