Nicolae Ciucă: România are în primele şase luni o creştere economică de 1,7%, în condiţiile în care state precum Germania se află în recesiune

0
217
Foto: Facebook / Nicolae Ciuca

Prezent la o emisiune TV, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a vorbit despre situația economică a României și a comparat-o cu situația altor state europene care se confruntă cu recesiunea tehnică.

“România a avut în anul 2022 o creştere economică de 4,7, printre cele mai mari din Europa. România are în primele şase luni o creştere economică de 1,7%, în condiţiile în care state precum Germania se află în recesiune economică.”

Acesta a adăugat și că România are rezerve valutare la Banca Naţională de aproximativ 60 de miliarde de euro și rezerva în aur, de aproximativ cinci miliarde euro. De asemenea, a vorbit despre investițiile străine directe și fondurie europene atrase pentru dezvoltarea țării noastre.

“România a devenit atractivă pentru investitorii străini şi aici trebuie să subliniez că am reuşit în 2022 să realizăm cea mai mare absorbţie de fonduri europene, 11,3 miliarde, şi cea mai mare atracţie de investiţii străine directe, 10,9 miliarde. Am reuşit într-un an de zile, în 2022, nu e meritul meu ca prim-ministru, Guvernul în sine, să realizeze o creştere a valorii nominale a PIB-ului cu 49 de miliarde, cât era PIB-ul României la începutul anilor 2000. Deci România nu are cum să fie un stat în faliment”, a concluzionat Ciucă.

Chestionat despre deficitul bugetar, fostul premier a amintit de estimarea veniturilor la buget mai mare în momentul constituirii bugetului pentru 2023.

“S-a ajuns în această situaţie pentru că la nivelul Guvernului, încă din martie, am realizat că nu se pot colecta suficienţi bani, deoarece a fost o estimare a veniturilor mai mare decât au fost… decât a fost previzionată, în condiţiile în care în 2022, când s-a realizat bugetul, s-au avut în vedere preţurile la energie din 2022 şi o inflaţie cu două cifre. Ceea ce nu s-a întâmplat. Preţurile la energie au scăzut, inflaţia la jumătatea anului era cu o cifră. (…) Şi atunci, a fost nevoie ca să se vină cu acest set de măsuri, este o măsură absolut de moment”.

Dată fiind realitatea economică și necesitatea măsurilor economice luate de Guvernul Ciolacu, liderul PNL a subliniat că tot ce a făcut Partidul Naţional Liberal în această situaţie pentru mediul de afaceri şi alegători a fost să protejeze valoarea impozitului general, 10% pe venit, 16% pe profit, în condiţiile în care sunt valori de 30% pe venit, 25% pe profit în media europeană. De asemenea, a insistat pe faptul că liberalii au reuşit să păstreze TVA-ul la 19%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.