Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a declarat, la Senat, că pentru prima dată, vom avea un plan de luptă împotriva cancerului, care nu vor fi doar principii ci şi soluţii, iar dacă vor reuşi să le implementeze, în trenul supravieţuitorilor de cancer vor urca cât mai mulţi foşti bolnavi, pacienţi ai acestui cumplit diagnostic.
- Senatoarea PNL a participat la evenimentul „Provocări şi soluţii privind îmbunătăţirea vieţii supravieţuitorilor de cancer”, organizat la Senat în seria activităţilor dedicate supravieţuitorilor de cancer, în contextul în care România va marca în premieră, anul acesta, pe 5 iunie, Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer.
”Ceea ce este extraordinar este că noi, prin această zi sărbătorim viaţa, le spunem oamenilor că există speranţă şi dincolo de acest diagnostic”, a spus senatoarea PNL.
Pauliuc a mai spus că a ales ca simbol al acestei zilei nufărul galben, care în mitologie are mai multe semnificaţii, de sănătate, speranţă şi împlinirea viselor.
”Există viaţă dincolo de diagnostic”
”Mi-aş dori foarte mult ca mulţi dintre dumneavoastră, în această săptămână, să purtaţi acest semn al reuşitei”, a afirmat ea, adăugând că îi îndeamnă pe supravieţuitorii de cancer să îşi spună povestea, pentru că este una preţioasă.
”Este important ca astăzi, cei care se luptă cu acest cumplit diagnostic să înţeleagă că există viaţă dincolo de diagnostic. Este important să vorbim despre reuşita noastră pentru că, vă spun din propria experinţă, vorbind împărtăşeşti cu cel de lângă tine care trece prin această boală, te vindeci de ceea ce ai trăit”, a spus ea.
”Am reușit un pas spre normalitate”
Am reușit mai mult decât promovarea unei legi prin care însoțitorii bolnavilor de cancer pot beneficia de 45 de zile de concediu plătit. Am reușit un pas spre normalitate, a spus ea în discurs.
Ea a arătat că, de când este în Parlamentul României, a iniţiat 67 de proiecte legislative.
”Pentru fiecare dintre ele, am pus tot efortul personal, pentru că ştiu cât de importantă este încrederea oamenilor care mi-au dat votul. De departe însă, cea mai personală iniţiativă pe care am avut-o, este legea referitoare la instituirea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer în prima duminică a lunii iunie. S-a născut din sufletul meu, din speranţă, din iubire faţă de ceilalţi oameni care au trecut printr-o astfel de experiență. A apărut şi din amintirea suferinţei prin care am trecut. Am văzut această lege ca o încheiere a unui cerc care a început în momentul diagnosticului pe care l-am primit. Am reușit mai mult decât promovarea unei legi prin care însoțitorii bolnavilor de cancer pot beneficia de 45 de zile de concediu plătit. Am reușit un pas spre normalitate. Această lege dă acces gratuit bolnavilor oncologici și aparținătorilor la consultații psihologice gratuite”, a spus senatoarea.
Ea a menționat că, nu în ultimul rând, a inițiat Legea dreptului la uitare, un proiect aprobat deja de Senat, care elimină discriminările la care sunt supuși supraviețuitorii de cancer în privința accesului la credite, la asigurări de sănătate.
”Înainte să vin astăzi aici, mă gândeam ce ar fi important să vă împărtășesc din experiența mea și de ce e importantă Ziua Supraviețuitorilor de Cancer? La început de 2017, proaspăt intrată în Parlamentul României, am primit diagnosticul. Colegul meu, doctorul Nelu Tătaru, la o reuniune de partid, mi-a spus „eşti cam palidă, mergi şi fă-ţi analizele”. La momentul confirmării diagnosticului de cancer pancreatic, timpul s-a oprit şi după … , brusc m-am trezit și, pentru prima dată, m-am întrebat ce fac cu viața mea de acum încolo. În acele clipe, am făcut un pact cu Dumnezeu ca, dacă îmi va permite să mă nasc a doua oară, pentru că asta înseamnă supravieţuirea în cazul unui diagnostic de cancer, să ajut cât mai mulți bolnavi să fie învingători. Şi, Slavă Domnului, iată-mă aici lângă dumneavoastră. Nu vreau să insist prea mult pe experiența mea, aici nu este vorba despre mine. Vreau să insist pe supraviețuire, pentru că este miza acestei călătorii”, a povestit senatoarea.