Nicu! Sfânt – Păcătos – Om!

Megaloman-impetuos, radical – rezistent, predispus la auto-amăgire, cu o judecată plină de idei și concepții, rigid (exclus rebel=potrivnic, nu e cazul Lui, disponibilului) părintele, artizanul, inovatorul…. Tarafului Rock!

El cu zâmbetul ăla a’ Lui, mărunt de „băieș”, care instinctiv adulmeca filonul dintr-o mină de aur, necooperant, necizelat, dominat de un Duh care-l obseda și-l exploata, făcea diferența…. dintre tabăra zgomotoasă fără titulari reali, blegiți de dorințe lacome, provocatori plăpânzi care unelteau iluzoriu, să șubrezească tronul Lui, al Patriarhului vizionar – dominator, Ei sacrificații, neînțelegând că nu talentul te face mai bun, ci rezistența emoțională, tenacitatea, tema și direcția, iar Ei firavii, se simțeau când neglijați, când oprimați până la tragedie de atitudinea „diavolească” a lui…. Zumbu.

Ager la minte și pătrunzător emoțional a simțit forța creației folclorului popular regional care cizelat cu o ilustrație muzicală adecvată va deveni o permanență cultural-artistică.

Publicul a înghițit aceste adaptări tradiți(onaliste)onale, întreținute cu acordul și ajutorul Regimului, dar și din cauza lipsei altor canale de comunicare sau informație.

Totul se transformase într-un Carnaval popularo – folcloric cu intruziuni dacice care umplea, copleșea, întreaga zonă vital-artistică, apropia publicul care era prins în capcana propriilor dorințe de emancipare, revoltă politică, totul transformându-se într-o Pasăre care domina vântul dar nu și orientarea socială.

El, moralistul propriei progenituri, El, mizantropul cu mâini scurte și rare, modest instrumentist, voce doar pă’ refren, ceva de genul hăulitei, îndeajuns să transmită fiori în coaiele adolescenților Beat și un tremur nervos în creierul nărăvașelor de la Arhitectură și a blazatelor de la Filologie. Simțind că n-are har în labă și goarnă’n gât dar că simpla-i prezență electrocuta spațiul, s-a adaptat, igniturile lăsându-i-le lui Ioji și Țăndă, păstrându-și imaginea și neprevăzutul…. à la Manson, controlând Geneza Bibliei Lui, Phoenix, terminând cu Apocalipsa după El, unicul…. Nicu!

Croiala Regular Fit, fără mâneci , solemn, truditor sufletește, exact și puternic psihic, fără divagații și ideologii metaforice, l-au facut spectaculos și admirat. S-a risipit în virulente orgolii, grosiere sclifoseli când putea să-i dea mai multă valoare „vieții” Lui, Phoenix!

Ca să-și ocrotească vlăstarul s-a folosit de ținte umane, relații și prestații extinse la maxim, reușind abil să-și subordoneze politicul discreționar – avantajos, disprețuindu-i pe cei care nu-i creau un…. Bine. Fermeca interlocutorul (indiferent de poziție sau pregătire), demonstrând că-n viață mai important este cum spui decât…. ce spui!

Pe Sergiu Nicolaescu nu l-a vrăjit! Întrebându-l de conflictul cu Nicu, Dl. Senator (Miclovan, Moldovan, Andrei….) mi-a răspuns răstit : Nicu, un prost!

Nu, nu avea dreptate Beau Serge, dar așa era el aspru cu toți cei cu care trebuia să împartă…. BANII! Când „esența Lui originară”, ideologul – progresiv, ingenioasa Mutti a plecat, inima Lui rentabilă, puternică, aprinsă de intenții și entuziasm s-a domolit, au apărut șovăieli, ermetism sentimental, tulburări violente absurde, incoerență, care i-au ajustat din prestigiu. Mutti era cea care tăia exact, împărțea corect, ura pe cine trebuia, iubea pe cine merita!

  • El rămâne individualitatea care nu și-a rafinat imaginea, judecățile Lui n-au fost calibrate, a fost „bănuit” că nu se identifică cu publicul Phoenix. Răzbunător, când îi este afectată imaginea, simbolul…. Phoenix!

Deși, este „Phoenix” nu „a făcut” parte din….Grup, nu confera umanitate, nu a fost accesibil, continua să rămână „rezistent emoțional”! Puternic visceral, după tatonări „prefer(ențiale)ate” devine cerebral.

Nu talentul, dăruirea, perseverența l-au (a) făcut Phoenix ci…. Sacrificiul Său! El nu a vrut să fie doar fondatorul sau interpretul, El voia să fie un personaj neîndurător, o iluzie sarcastică!

Nu credea că o conduită morală îl va transforma în competitiv!

La bătrânețe a devenit și mai reacționar!

Natural, se apropia sfârșitul și d’asta trecutul, prezentul era greu de înțeles, suportat…. Purtat!

Visele i s-au mai rărit, insomniile erau din ce în ce mai dese, din cauza coșmarurilor că „Urmașul” o să-l înlocuiască, atunci resortul din El reacționa brusc și amenința : Nu, nu există succesor Phoenix, după mine nu va exista foc, cenușă…. Pasăre!Da, valoarea Lui, a lui Nicu, a fost…. Riscul!

  • Sfârșit!

Fiind feciori de lele nebună, Ceata va rămâne pentru totdeauna o Himeră, pentru admiratori o Amăgire, o realitate Brutală pentru cunoscători și un Coșmar pentru…. Părtași!

P. S. Pentru a face un câștig simplu, relaxat, mult…. Semnificația Phoenix poate fi reînviată, dar din nefericire pentru Ea (și pentru Noi), și-a pierdut de muuuultttt sensul, din timpul în care Dunărea a sprijinit-o, dar n-a ocrotit-o atunci când….
1.Coșava i-a deviat direcția, spre alte regiuni mistice, îndepărtând-o de adoratorii Ei fideli….!
2.Sterilul Austru i-a alterat cromatica, „pedepsind-o” cu o altă înfățișare mitologică…. un Grifon, dar irosit, descărnat, risipit….!
3.Clocotișul Cazanelor i-a suprimat voința, i-a confiscat încrederea, eliminându-i…. Talentul….!
4.Câmpul Electric de la…. PORȚI i-a ars…. Sufletul Ei și al lui…. Cornel Chiriac!
5.Acum, definitiv, când Nicu a părăsit-o!

Mulțumim Nicu Covaci!

Dumnezeu să-l ierte!
Dumnezeu să-l odihnească în Pace!

Autor: Vali Savadosi

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati