Nicuşor Dan a semnat un contract de finanțare de 1,6 miliarde lei pentru reabilitarea rețelei termice din Bucureşti

Primăria Capitalei şi Ministerul Fondurilor Europene au încheiat, marţi, un contract de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Bucureşti, în cadrul acestui proiect urmând să fie îmbunătăţită această reţea pe 210 kilometri din cei 954. În urma acestui proiect, vor fi reduse pierderile.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, marţi, că acest contract îşi propune reabilitarea a 23% din reţeaua de termoficare a Capitalei.
„Semnăm astăzi contractul de finanţare pentru reabilitarea reţelei de termoficare. Este vorba despre un contract pentru 210 kilometri din cei 954 kilometri. Semnăm astăzi, Primăria Capitalei cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanţare pentru 210 kilometri, reţea principală din reţeaua de termoficare din 954 km pe care reţeaua îi are, adică 23%”, a afirmat Nicuşor Dan, potrivit news.ro,

În ultimii patru ani, numărul de avarii s-a triplat

El a spus că în ultimii patru ani numărul de avarii la reţeaua de termoficare a crescut de 420 la 1.300. 
„Este evidentă problema la care această finanţare răspunde. Din 2016 până în 2020 numărul de avarii, în reţeaua de termoficare, a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea pe eficienţa pe energie termică a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în reţea”, a explicat primarul Capitalei.
El a prezentat şi cele trei mari îmbunătăţiri pe care le va aduce acest proiect.
„Prin această finanţare şi prin lucrările pe care le vom demara de îndată ce vremea ne va permite şi după ce vor fi finalizate procedurile de achiziţie, o să avem trei mari îmbunătăţiri. În primul rând, îmbunătăţirea căldurii şi a apei calde pentru bucureşteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor care se va duce într-o reducere a subvenţiei pe care municipalitatea o plăteşte în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puţin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficienţă o generează. Acesta este obiectul contractului de azi. 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanţare nerambursabilă”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Capitala primește finanțare suplimentară

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că în curând va fi prezentată o finanţare suplimentară, de 200 de milioane de euro, tot pentru sistemul de termoficare.
„Ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut cu domnul prim-ministru am propus, în planul naţional de redresare şi rezilienţă pe care o să îl prezentăm în perioada următoare, o finanţare suplimentară de 200 de milioane de euro astfel încât tot ceea ce înseamnă parte din investiţiile necesare sistemului energetic şi reţelei de termoficare a municipiului Bucureşti să aibă parte de rezolvare şi să putem să contribuim cât mai mult la reducerea pierderilor energetice care au loc în reţeaua de transport şi distribuţie a termoficării municipiului Bucureşti. Este un proiect mare, este o strategie care face parte din priorităţile pe care domnul primar general le are”, a declarat Marcel Boloş.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati