Nicușor Dan: Am solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 să oprescă lucrările de construire la blocul din Visarion 8

Primarul general Nicușor Dan anunță că a solicitat vineri Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 să oprescă lucrările de construire la blocul din Visarion 8.

„După ce clădirea a fost demolată bucată cu bucată fără vreo autorizație, primarul PSD Firea a dat în 2019 autorizație pentru un bloc cu 5 etaje. Sunt multe ilegalități, chiar falsuri constatate de Parchet. Ca de obicei, Inspectoratul de Stat în Construcții nu a găsit nimic ilegal. Povestea pe larg mai jos.

Clădirea din Visarion 8 era intactă în 2006. A început de atunci un proces de demolare bucată cu bucată, fără vreo autorizație. Au fost mai multe plângeri penale ale vecinilor și ale ONG-urilor, rămase fără rezultat.

Totuși, în 2019 Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a început o nouă cercetare penală, pentru o ultima distrugere în 2017, și de data asta cercetarea a fost temeinică. Parchetul a constatat că 

un polițist local a constatat distrugerea dar a omis să informeze Parchetul

doi funcționari de la cadastru au falsificat Cartea Funciară, menționând că respectiva clădire nu mai există

proprietarul a demolat fără autorizație

un avocat i-a învățat pe toți cum să procedeze.

Parchetul a trimis în judecată pe toți acești inculpați în 2022. A făcut însă o eroare de procedură. În cursul anului 2021, pe o perioadă scurtă de timp, a făcut acte de procedură și împotriva unui avocat, deși Codul de Procedură Penală spune că cercetarea penală a avocaților este făcută doar de parchetele de pe lângă curțile de apel. Pentru această eroare de procedură întreaga cercetare penală a fost anulată de instanță, trebuind reluată de la zero.

În paralel, în 2019 primarul PSD Firea a emis autorizație de construire pentru un bloc de 5 etaje pe respectiva locație. Dincolo de faptul că nu răspunde la întrebarea cum de terenul e liber deși nu există vreo autorizație de desființare, autorizația din 2019 este nelegală în privința înălțimii, a distanțelor laterale, a ocupării terenului. Autorizația a fost atacată în instanță de Asociația Salvați Bucureștiul, iar procesul este încă pe rol. 

În cursul cercetării penale, Parchetul a dispus în ianuarie 2021 și oprirea lucrărilor de construire. Prin anularea întregii cercetări penale, a fost anulată însă și această ordonanță de oprire a lucrărilor. Dar între timp autorizația din 2019 a expirat în 2022, deci lucrările care se execută acum nu mai au la bază vreo autorizație. Conform legii, singura instituție care poate să oprească lucrările este Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, motiv pentru care i-am solicitat oficial oprirea lucrărilor”, a scris Nicușor Dan, pe Facebook.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati