Nicușor Dan anunță că miercuri se va scumpi gigacaloria în București. Care sunt variantele în discuție

Consiliul General va stabili în ședința de miercuri cât vor plăti bucureștenii pentru gigacalorie, urmând ca aceasta să se scumpească, a declarat primarul general, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută luni. Primarul nu a spus cu cât se va scumpi, însă potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro se discută de o majorare de la 143 lei până la 280/330 lei.

În prezent, prețul pentru populație este de 143 lei (după scăderea TVA la 5% de la începutul anului- înainte era 164 lei), iar prețul aprobat al gigacaloriei este de 860 lei / gigacalorie, diferența fiind plătită din bugetul municipalității.

„Poimâine se va scumpi gigacaloria în Capitală, dar vă las cifra să fie comunicată în ședința de Consiliu General care va avea loc miercuri”, a declarat primarul general, Nicușor Dan.

„Sunt discuții să se majoreze până la 280-330 lei. Cel mai probabil va fi undeva la 300 lei”, au declarat surse pentru HotNews.ro.

Prețul de producere a gigacaloriei a fost majorat la finalul lunii octombrie, iar cel de transport și distribuție pe 18 ianuarie, majorarea fiind de 86% față de sezonul trecut de încălzire. Astfel, prețul gigacaloriei a ajuns la 860 lei, dar bucureștenii au plătit 143 lei. Cetățenii nu pot plăti retroactiv, diferența urmând să fie plătită de Primărie, prin subvenție.

În aceste condiții, necesarul de subvenție pentru a acoperi diferența dintre prețul real și cel plătit de populație ar fi undeva la peste 2,1 miliarde de lei. Subvenția aprobată prin bugetul pe 2022 este însă de circa 1 miliard, iar primarul Nicușor încă speră să primească de la Guvern un ajutor de aproape 1 miliard pentru a acoperi diferența.

Primarul Nicușor Dan a propus în urmă cu două luni ca populația să plătească 280 de lei, dar propunerea nu a fost agreată la nivelul Consiliului General.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati