Astăzi se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977 care s-a soldat cu 1.391 de victime numai în București. Tot în Capitală, 33 de clădiri și blocuri s-au prăbușit, potrivit IGSU. Întrebat dacă Bucureștiul ar fi pregătit în cazul unui astfel de cutremur, primarul Nicușor Dan a precizat că, în ceea ce privește consolidarea clădirilor cu risc seismic ”suntem departe”.
Se împlinesc 47 de ani de la cutremurul din 1977. În aproximativ 56 de secunde, cutremurul de pe 4 martie a produs 1.570 victime, dintre care 1.391 numai în București, potrivit ISU BIF.
La nivelul întregii țări au fost atunci aproximativ 11.300 de răniți și circa 35.000 de locuințe prăbușite. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat în București, unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit.
Pagubele materiale la nivelul țării se ridicau la aproximativ 2 miliarde de dolari.
Primarul Nicușor Dan a declarat, luni, despre pregătirea Bucureștiului în cazul unui cutremur, că sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu rism seismic, ”și aici sunt departe”.
”Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic, şi aici suntem departe. (…) Anul trecut am avut o iniţiativă foarte Corectă a Ministerului Dezvoltării, cu acea evaluare preliminară (..). Noi sperăm că până la finalul anului viitor să terminăm această evaluare preliminară şi în funcţie de ea să alocăm banii, în ordinea priorităţilor pe care le va stabili această evaluare, pentru expertize şi după aceea pentru consolidare”, a spus primarul.
El a menţionat că prin PNRR au aplicat şi au luat nişte bani şi se bucură că există voinţă la nivelul Ministerului Dezvoltării de a continua programul naţional.
De asemenea, edilul a precizat că mai există şi o componentă cu ISU, de scenarii privind ce trebuie făcut dacă se produce un astfel de cutremur. ”Aici stăm relativ mai bine”, a completat acesta.