Primarul General, Nicușor Dan, a fost prezent astăzi, 29 aprilie, la Bursa de Valori Bucureşti, la deschiderea oficială dedicată listării obligațiunilor emise de Municipiul București pe Piața Reglementată a Bursei.
Obligațiunile municipale sunt tranzacționate sub simbolul bursier PMB32, aceasta fiind a 6-a emisiune de obligațiuni a Municipiului București.
„Mesajul pe care doresc să-l transmit astăzi este un mesaj de deschidere şi colaborare către piaţa privată şi, în special, către piaţa financiară. Stabilizarea financiară a Primăriei Municipiului Bucureşti a fost unul din obiectivele principale cu care am început mandatul, iar faptul că această emisiune a fost un succes confirmă că ne-am făcut treaba şi am recâştigat încrederea pieţei. Vreau să mulţumesc investitorilor care au avut încredere în noi şi au subscris, vreau să mulţumesc băncilor BRD şi Raiffeisen Bank care ne au ajutat în această întreprindere, precum şi echipei de avocaţi”, a declarat primarul Capitalei, Nicuşor Dan.
Edilul a arătat că stabilitatea financiară şi investiţiile în infrastructura oraşului vor fi şi pe viitor priorităţi ale Municipalităţii.
„Vreau să vă asigur că o să păstrăm aceeaşi linie de stabilitate financiară, nu o să vedeţi cheltuieli absurde, dimpotrivă, ne vom concentra pe priorităţile oraşului: infrastructura de transport, cum ar fi – reabilitarea sau extinderea reţelei de tramvai, trenul metropolitan, managementul traficului, semaforizarea inteligentă-, reţeaua de termoficare sau alte investiţii urbane care schimbă faţa orasului. Vom mai ieşi pe piaţă pentru că Bucureştiul are nevoie de investiţii, vă aşteptăm alături de noi pentru că avem un oraş de construit împreună şi sunt convins că vom reuşi”, a spus primarul.
Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti a arătat că listarea obligaţiunilor plasează Primăria Capitalei pe scena financiară, facilitând creşterea vizibilităţii instituţiei în raport cu investitorii:
„Vreau să mulţumesc Primăriei Municipiului Bucureşti şi domnului Primar General, Nicuşor Dan şi transmit bucuria noastră că putem să colaborăm şi să sprijinim proiectele de dezvoltare pe care le are. Vă felicităm pentru această emisiune de obligaţiuni şi sperăm ca şi alte primării să urmeze exemplul dvs”.
Tranzacţia a fost aşteptată de piaţă, înregistrând o cerere crescută din partea investitorilor
În cadrul evenimentului, reprezentanţii celor două banci implicate în realizarea procesului de finantare, BRD – Groupe Société Générale şi Raiffeisen Bank, au arătat că tranzacţia a fost una aşteptată de piaţă, înregistrând o cerere crescută din partea investitorilor.
Potrivit datelor oferite de Iuliana Muşat, Senior Director în cadrul Raiffeisen Bank, „costul obţinut, care a fost unul foarte bun, este cu 40% mai bun decât cel din 2018, fiind înregistrată o cerere agregată de aproximativ 1.2 miliarde de lei, deci de două ori mai mult decât oferta. Cererea a venit din partea a aproximativ 26 de investitori instituţionali români şi o instituţie financiară internaţională. Cererea a venit din partea băncilor, a fondurilor de pensii, a fondurilor de investiţii şi a asiguratorilor”.