Nicuşor Dan estimează că PMB va plăti în 2023 subvenţii la termoficare de 1,5 miliarde lei

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, estimează că municipalitatea va plăti, anul viitor, subvenţii în valoare totală de 1,5 – 1,6 miliarde de lei pentru termoficare.

El a declarat, marţi, la sediul PMB, că preţul total de producţie, transport şi distribuţie ar urma să crească în această iarnă de la 860 de lei la 1.150 de lei pe gigacalorie.

Ca urmare, subvenţia pentru termoficare suportată de municipalitate, care era în jur de 510 lei în luna martie, ar urma să ajungă la 800 de lei, scrie Agerpres.

Potrivit primarului, bucureştenii vor plăti în această iarnă preţul achitat în luna martie, adică de 350 de lei pe gigacalorie.

”ANRE a dat preţul de producţie către ELCEN, producătorul nostru, după cum a dat pentru toţi producătorii din România, preţ care se aplică începând din noiembrie. Preţul de producţie este cu 25% mai mult decât preţul de producţie de până acum. (…) În ceea ce priveşte ce ne interesează pe noi, preţul total producţie-transport-distribuţie, cel care era până acum 860 de lei cu TVA, va deveni aproximativ 1.150 de lei. El nu este oficial în momentul acesta, dar va fi aproximativ 1.150 de lei.

Ceea ce înseamnă, pe angajamentul nostru de a păstra preţul pentru populaţie de 350 de lei gigacalorie, că, din aceşti 1.150 de lei, bucureştenii vor plăti 350 de lei, iar Primăria Municipiului Bucureşti – 800, în lunile care urmează. (…) Eu mă aştept ca subvenţia totală pe an, pe care Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să o suporte în anul 2023, să fie de ordinul 1,5 – 1,6 miliarde lei’” a explicat Nicuşor Dan.

El a menţionat că Primăria Capitalei urmează să achite în luna octombrie datoria de 140 de milioane de lei pe care o are faţă de Termoenergetica. Însă, pentru o altă componentă a datoriei, care ar putea totaliza peste 700 de milioane de lei, municipalitatea aşteaptă sprijinul Guvernului.

”Sunt două tipuri de datorii. Este o datorie care vine din facturi, conform tarifului stabilit de ANRE, iar aici suntem la aproximativ 140 – 150 de milioane. Acum, pe 7 – 8 noiembrie, o să primim cotele defalcate din impozitul pe venit şi această datorie se va reduce undeva la 50 de milioane de lei. În 7 – 8 decembrie o să fim la zero cu acea datorie. Deci, în 2022, ca şi în 2021, o să fie plătite integral facturile pe termie. În ceea ce priveşte cealaltă componentă a datoriei, care vin din diferenţe de pierderi între ce recunoaşte ANRE ca pierderi şi pierderile reale – 128 de milioane de lei în 2020, 240 de milioane în 2021 şi o să vedem cât o să fie, de ordinul a 300 de milioane în 2022 – aşteptăm în continuare suportul Guvernului”, a precizat primarul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati