Nicuşor Dan: PMB ar fi fericită să aibă metroul, dacă am avea garanţia că avem bani să acoperim subvenţia

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, marţi, că Primăria „ar fi fericită” să preia Metrorex, dacă ar avea şi garanţia că va avea bani în buget pentru a acoperi subvenţia, relatează Agerpres.

El a reamintit că Primăria Capitalei a solicitat în ultima perioadă ajutor de la Guvern pentru a putea plăti cei aproximativ 600 de lei care s-au acumulat în ultimii trei ani, reprezentând diferenţa de tarif între preţul real de furnizare a gigacaloriei şi preţul pe care îl stabileşte ANRE.

„În ceea ce priveşte metroul, Primăria Municipiului Bucureşti ar fi fericită să aibă metroul, dacă am avea garanţia că avem sumă în buget cu care să putem să acoperim subvenţia.

Dar după cum vedeţi, avem de un an de zile discuţia pe ajutorul pentru termoficare – unde nu cerem altceva decât să avem un tratament egal cu al celorlalte localităţi din România şi nu avem. Şi atunci, până când nu există un echilibru bugetar, nu putem să ne lansăm într-o aventură să luăm metroul la Bucureşti”, a arătat el, într-o declaraţie acordată presei.

Nicuşor Dan a făcut referire şi la declaraţiile mai vechi ale ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, subliniind că Bucureştiul nu e susţinut financiar de celelalte localităţi din ţară, în condiţiile în care produce un sfert din PIB.

Bucureşti produce 25% din PIB

„Sunt bucuros că domnul Grindeanu nu mai spune că localităţile din România susţin Bucureştiul. Acesta este un pas înainte. Bucureşti produce 25% din PIB şi asta înseamnă că, deşi Bucureştiul are 10% din profesorii din România, contribuie cu 25% la plata profesorilor din România. Deşi Bucureştiul are 10% medici, în România Bucureştiul contribuie cu 25% din plata medicilor. Deci, acesta este un pas înainte”, a spus edilul general.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat pentru digi24.ro că s-a arătat „dispus” să înceapă procedurile pentru trecerea Metrorex din administraţia Ministerului Transporturilor în cea a Primăriei Bucureşti, dar că Nicuşor Dan nu pare interesat de acest lucru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati