Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, spune că prioritatea lui este să consolideze clădirile care riscă să se prăbușească la un cutremur. Edilul a participat la dezbaterea „De ce uităm? Ce am făcut cu clădirile degradate?”, organizată de Academia Română, cu prilejul împlinirii a 44 de ani de la cutremurul din 1977.
Nicușor Dan a spus că problemele sunt multiple la Administrația pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic și a dat vina pe greaua moștenire, acuzând că fostul primar Gabriela Firea nu a făcut niciodată o situație centralizată a tuturor clădirilor care sunt administrate de Primărie și au risc seismic.
”Bucureştiul este capitala cea mai afectată de risc seismic din Uniunea Europeană. Această problemă este o prioritate pentru administraţia pe care o conduc. Am făcut nişte schimbări la conducerea Administraţiei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. (…)
O parte din lipsa de încredere vine din această companie municipală, din faptul că multe dintre firmele româneşti care erau capabile să facă aceste lucrări au fost pur şi simplu scoase de pe piaţă şi am decis să lucrăm transparent cu cele existente”, a spus Nicușor Dan, potrivit spotmedia.ro.
”Prefer să alocăm bani pentru a consolida clădirile”
El a anunțat că anul acesta va face expertiza unui număr mare de clădiri, care însumează 500.000 de metri pătraţi.
”Este nevoie de trei lucruri: recunoaştere exactă – expertiză; reclădirea încrederii – să ajungem să dăm acele exemple pentru locuitorii clădirilor cu risc seismic că se poate și bani”, a spus primarul, menționând că el va pune consolidarea mai presus de asfaltarea străzilor.
„Între a consolida o clădire cu risc seismic în care pot să moară 300 – 400 de persoane şi a asfalta o şosea care poate să mai aştepte un an sau doi sau trei, eu prefer să alocăm bani pentru a consolida clădirile”, a completat Nicuşor Dan.
Greaua moștenire și promisiuni pentru un plan în caz de cutremur
În legătură cu finanțarea, edilul a precizat că a discutat deja cu Ministerul Dezvoltării pentru a include în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) consolidarea mai multor clădri pentru care are la acest moment o situație clară.
”Nu suntem din păcate în posesia unei evidențe exacte a ce înseamnă cladire cu risc seism în București. Pe unele dintre clădiri le-am discutat preliminar cu Ministerul Dezvoltării, pentru a fi incluse în propunerea pentru PNRR.
Pentru altele, o să facem demersuri să fie parte din acest program, dar din păcate asta e situația pe care am găsit-o moștenire. Nu există un XLS în care să dai căutare să spui astea sunt clădirile cu risc 1, astea cu risc 2”, le-a spus Dan jurnaliștilor care l-au așteptat la ieșirea de la Academie.
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Bucureștiul ar fi acum lovit de un cutremur mare, primarul a recunoscut ca nu există un plan foarte bun, dar a spus că îl va perfecta până în toamnă.
”Există un plan, dar trebuie să mai lucrăm la el. Nu e cel mai bun plan. (…) Planul ăsta nu e perfect, dar undeva… să zic la începutul toamnei, o să facem dezbatere publică pe un plan adevarat”, a conchis Nicușor Dan.