Primăria Capitalei va amplasa 44 de senzori de monitorizare a calităţii aerului, la 10 spitale şi 32 de unităţi de învăţământ, din toate cele şase sectoare.
Edilul general precizează că aceşti senzori sunt calibraţi cu ajutorul autolaboratorului pe care îl deţine Municipalitatea.
„Până în acest moment, au fost montaţi pe autolaborator 26 din cei 44 de senzori, urmând ca ceilalţi senzori sa fie instalaţi până la sfârşitul acestei săptămâni, iar procesul de calibrare va dura 4-6 săptămâni. Senzorii vor fi amplasaţi în 42 de locaţii din toate cele 6 sectoare ale Capitalei, respectiv la 10 spitale aflate în administrarea Municipalităţii şi 32 unităţi de învăţământ. Cei mai mulţi senzori vor fi amplasaţi astfel încât să poată fi evaluată calitatea aerului din zonele limitrofe ale Capitalei, acestea fiind afectate periodic de emisiile provenite de la arderile ilegale de deşeuri din jurul Bucureştiului”, explică Nicuşor Dan.
El menţionează că sistemul are rolul de a monitoriza continuu evoluţia concentraţiilor de particule în suspensie PM1, PM2,5, PM10 şi dioxid de azot (NO2). Ulterior, acest sistem va contribui la dezvoltarea politicilor locale de reducere a concentraţiei de poluanţi în aer.
Senzorii au fost oferiţi Municipiului Bucureşti cu titlu gratuit de către Fundaţia Vital Strategies, ca urmare a aderării Capitalei la Reţeaua Oraşe Sănătoase, în cadrul unui proiect susţinut de Bloomberg Philantropies, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 100.000 de dolari.
„La final, Municipiul Bucureşti va beneficia de datele oferite de noua reţea de monitorizare a calităţii aerului, gestionată de Primăria Capitalei, prin Direcţia de Mediu. Aceste date vor fi publice şi se vor regăsi pe pagina web a instituţiei: www.pmb.ro”, transmite primarul general.