Nicușor Dan: Proprietarii imobilelor cu risc seismic își vor putea consolida clădirile cu bani de la bugetul de stat

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, transmite că proprietarii imobilelor cu risc seismic își vor putea consolida clădirile și spațiile comerciale din incinta acestora cu bani de la bugetul de stat, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Legii 212/2022. 

„Proprietarii imobilelor cu risc seismic, fie că sunt persoane fizice sau juridice, își vor putea consolida clădirile cu bani de la bugetul de stat. Tot cu bani de la bugetul de stat se vor putea reabilita și spațiile comerciale din aceste clădiri”, a scris Nicușor Dan, luni, pe Facebook.

Nicușor Dan a precizat că prevederile citate sunt incluse în Legea ce vizează instituirea unor măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, publicată pe 14 iulie în Monitorul Oficial.

„Noua lege va permite și primăriilor de sector să execute lucrări de consolidare a imobilelor multirezidențiale sau publice cu fonduri de la bugetul de stat, fiind introduse în categoria de cheltuieli eligibile și lucrările de creștere a performanței energetice a clădirilor”, susține edilul.

Față de cadrul legislativ existent noua lege mai vizează:
-Finanțarea acțiunilor de reducere a riscului seismic de la bugetul de stat pentru clădirile rezidențiale multietajate, precum și pentru clădirile publice, încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII – ceea ce înseamnă că și clădirile care găzduiesc institutii publice (spitale, școli, instituții de cultură etc) pot fi introduse în programele de consolidare cu fonduri și de la bugetul de stat.
-Vor fi eligibile pentru introducerea în program și clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsII, pe lângă cele încadrate în clasa de risc seismic RsI.
-Transformarea programului din unul cu caracter anual într-un program cu caracter multianual.

363 de clădiri din București sunt încadrate la Clasa I de risc seismic

Primarul Capitalei mai susține că în programul de consolidare cu fonduri de la bugetul de stat sunt incluse clădirile care găzduiesc instituții publice și imobilele încadrate în clasa de risc seismic RSII.

Potrivit datelor publicate de autorități, 363 de clădiri din București sunt încadrate la Clasa I de risc seismic, iar alte aproximativ 350 de clădiri sunt încadrate la Clasa a II-a de risc seismic.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati