Nicuşor Dan şi alpinistul Alex Găvan au semnat un memorandum pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov

0
377

Alpinistul Alex Găvan anunţă că a semnat, împreună cu primarul general, Nicuşor Dan, memorandumul pentru „Aer Curat, Sănătate şi Viitor”, prin crearea Centurii Verzi Bucureşti-Ilfov.

Documentul vizează soluţii pentru combaterea poluării „dramatice care afectează sănătatea” locuitorilor Bucureştiului şi ai zonei înconjurătoare, scrie Alex Găvan, pe Facebook.

El invită şi alţi decidenţi politici şi executivi relevanţi să susţină iniţiativa, notează Agerpres.

Primăria Capitalei urmează să fie implicată în implementarea a patru dintre cele şapte puncte ale memorandumului:

– înfiinţarea unui grup de lucru pentru crearea Centurii Verzi, până la data de 31 decembrie, precum şi realizarea şi prezentarea publică a unui calendar de acţiuni concrete pentru implementarea Centurii Verzi până la data de 30 iunie 2024;
– realizarea şi adoptarea unui plan integrat pentru combaterea poluării, alături de CJ Ilfov, care să vizeze inclusiv crearea Centurii Verzi;
– includerea Centurii Verzi în Planul de Acţiune pentru un Oraş Verde (PAOV), până la data de 31 decembrie;
– includerea creării Centurii Verzi în Planul de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov 2021-2027, până la data de 31 decembrie 2023.

Găvan menţionează că „piatra de temelie” a creării Centurii Verzi o reprezintă proiectul de lege transmis către Parlament pe 12 aprilie, de către platforma civică „Împreună pentru Centura Verde”. Pe 26 iunie, proiectul fost adoptat de către Senat în unanimitate, iar acum se află în dezbatere la Camera Deputaţilor. 65 de parlamentari sunt co-iniţiatori ai acestui proiect de lege.

Alex Găvan menţionează că celelalte trei puncte complementare ale documentului vizează:

– adoptarea şi promulgarea proiectului de lege pentru protejarea pădurilor din Ilfov, până la data de 31 decembrie;
– includerea subiectului legat de poluarea aerului din Bucureşti şi alte oraşe pe agenda CSAT, până la data de 31 martie;
– sprijinirea extinderii conceptului de Centură Verde şi în restul ţării, prin lege, hotărâre de guvern sau ordin de ministru, până la data de 31 martie 2024.

Printr-o petiţie online care a strâns deja peste 8.000 de semnături, platforma civică „Împreună pentru Centura Verde” invită cetăţenii să solicite decidenţilor politici şi executivi îndeplinirea punctelor din memorandum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.