Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, susţine măsura ca şcolile din Bucureşti să rămână închise până când incidenţa COVID-19 va fi sub 3 la mia de locuitori.
„Copiii sunt transmiţători ai acestei boli. (…) Noi avem şi problema în Bucureşti de şcoli care învaţă în trei schimburi şi în care e practic imposibil să faci o distanţare a copiilor în clasă. (…) În condiţiile în care suntem în Bucureşti, putem să facem şcoală online în condiţii acceptabile. Este o măsură de siguranţă pe care eu o susţin cu toată inima, deci, până când nu vom scădea acel indice sub trei, cum au stabilit specialiştii, eu susţin ca şcolile să rămână în continuare închise„, a spus Nicuşor Dan potrivit spotmedia.ro.
În ceea ce priveşte o eventuală carantinare a unor zone, el a menţionat că o astfel de decizie trebuie bazată pe date.
„Ca să iei o astfel de decizie trebuie să te bazezi pe date, mai sunt câteva zile până când Ministerul Sănătăţii va implementa, la nivel naţional, un sistem electronic care va permite să informatizezi tot ce înseamnă fişa aceea de anchetă epidemiologică, să informatizezi contacţii, să informatizezi relaţia cu medicul de familie (…)
În momentul în care o să avem acel sistem informatic, o să putem să localizăm pe hartă unde sunt persoanele care sunt infectate la acest moment şi dacă vom constata că pe o stradă sau într-o zonă de câteva străzi există o densitate foarte mare de cazuri, atunci această măsură este posibilă„, a spus Nicuşor Dan.
Și terasele sunt vizate de noul primar
El a amintit că a avut în cursul după-amiezei de joi o discuţie legată de coronavirus cu toţi factorii implicaţi în acest domeniu la nivelul Bucureştiului şi că sunt locaţii unde se încalcă regulile de protecţie sanitară.
„Există locuri în Bucureşti, în special terase, unde regulile se încalcă în mod repetat şi am avut această discuţie ce am putea să facem la nivel de Poliţie, Jandarmerie pentru ca manifestări de tipul ăsta să înceteze”, a afirmat Nicuşor Dan.
Potrivit acestuia, discuţiile au fost legate şi de categoriile de persoane.
„Primăria Capitalei a făcut undeva la 10.000 de teste, e insignifiant (…) Am discutat de capacitatea de testare la nivelul Bucureştiului de către instituţiile Ministerului Sănătăţii şi de către instituţiile Primăriei şi despre care ar fi categoriile de persoane pe care Primăria Capitalei, care este o instituţie totuşi bogată, chiar dacă într-o situaţie financiară dificilă acum, poate să meargă pentru a reduce lanţul de transmitere”, a mai adăugat Nicuşor Dan.