Noi reguli în acordarea serviciilor medicale la Complexul Multifuncțional Caraiman. Cine beneficiează de gratuitate

Primăria Sectorului 1 anunţă că, din această lună, la Complexul Multifuncţional Caraiman vor beneficia de gratuitatea serviciilor medicale doar persoanele vulnerabile – cele fără adăpost, cele instituţionalizate, cele cu dizabilităţi, şomeri, pensionari cu pensii de până la 1.500 de lei şi salariaţi cu venituri de până la 1.500 de lei net.

  • „Nu putem să acordăm asistenţă medicală gratuită tuturor, ci doar persoanelor aflate în nevoie. Nu este nici echitabil, nici eficient”, afirmă primarul Clotilde Armand.

Primăria Sectorului 1 menționează că schimbă sistemul de acordare a asistenţei medicale de către Complexul Multifuncţional Caraiman, potrivit unui comunicat de presă.

Astfel, începând cu această lună, beneficiază de servicii gratuite din partea Complexului Caraiman doar persoanele vulnerabile din această zonă administrativă care nu au deloc sau au extrem de greu acces la asistenţă medicală de specialitate: persoane fără adăpost, persoane instituţionalizate, persoane cu dizabilităţi, şomeri, pensionari cu pensii de până la 1.500 lei şi salariaţi cu venituri de până la 1.500 lei net.

Conform sursei citate, persoanele cu venituri cuprinse între 1.501 şi 2.500 de lei vor achita un tarif social care înseamnă 50%, iar cei cu venituri de peste 2.500 de lei lunar vor achita tariful integral.

Spre exemplu, preţurile pentru recuperare medicală variază între 10 – 800 de lei (pentru pachetele cu mai multe şedinţe), preţurile pentru stomatologie variază între 15-850 de lei, preţurile pentru analize medicale variază între 10-110 lei, preţurile pentru Imagistică şi radiologie variază între 50-700 de lei.

„Schimbăm paradigma de acordare a asistenţei medicale la Complexul Multifuncţional Caraiman. Numai persoanele vulnerabile, fără venituri sau cu venituri reduse vor beneficia de serviciile medicale gratuite ale Complexului Caraiman. Ceilalţi beneficiari vor intra în sistem de plată parţială sau integrală, în funcţie de nivelul venitului. Fondurile disponibile la bugetul local trebuie cheltuite raţional şi trebuie să ajungă la persoanele care au într-adevăr nevoie de ele. Nu putem să acordăm asistenţă medicală gratuită tuturor, ci doar persoanelor aflate în nevoie. Nu este nici echitabil, nici eficient”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Consilierii locali ai Sectorului 1 au adoptat, la sfârşitul lunii ianuarie, mai multe proiecte de hotărâre care urmăresc eficientizarea resurselor bugetare ale Complexului Caraiman prin acordarea de servicii medicale gratuite numai persoanelor care au efectiv nevoie de acestea. Prin urmare, analizele de laborator, serviciile de imagistică/radiologie, de recuperare medicală şi cele stomatologice se vor acorda în mod gratuit, cu tarif social sau cu tarif integral.

Analize medicale de laborator gratuite pentru persoanele fără adăpost

Persoanele adulte şi copiii fără adăpost la momentul preluării din stradă vor beneficia de analize medicale de laborator gratuite. Totodată, nu vor achita tariful analizelor medicale nici persoanele neidentificate sau fără identitate (aflate în evidenţa serviciilor de asistenţă socială din Sectorul 1) până la momentul stabilirii identităţii şi includerii în programul naţional de asistenţă medicală primară.

De asemenea, tot în această categorie intră persoanele adulte şi copiii instituţionalizaţi sau aflaţi în evidenţa serviciilor sociale, pentru acele servicii medicale care nu sunt asigurate gratuit prin sistemul naţional de asigurări de sănătate (ex. HIV, VDRL etc.), alte persoane aflate în evidenţa serviciilor de asistenţă socială din Sectorul 1 (DGASPC Sector 1 şi CM Caraiman) şi alte persoane care nu au calitatea de asigurat.

Persoanele cu veniturile de până la 1.500 de lei vor beneficia de gratuitate, iar cele cu veniturile cuprinse între 1.501 şi 2.500 de lei vor achita doar jumătate din contravaloarea serviciilor medicale.

Cetăţenii Sectorului 1 care nu se încadrează în categoriile enumerate pot opta pentru analize medicale de laborator cu plată, dar cu achitarea unui preţ avantajos.

Pensionarii cu pensii sub 1.500 de lei şi şomerii beneficiază de ecografii gratuite

Conform sursei citate, beneficiază de servicii de imagistică/radiologie gratuite cetăţenii cu domiciliul legal în Sectorul 1 care se află într-una din următoarele situaţii: sunt instituţionalizate în cadrul centrelor rezidenţiale existente în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 1; sunt persoane cu dizabilităţi; alte cazuri aflate în evidenţa serviciilor de asistenţă socială din Sectorul 1; se află în şomaj sau beneficiază de venit minim garantat; pensionari care au pensia până la 1.500 de lei inclusiv; salariaţi cu un salariu net mai mic sau egal cu suma de 1.500 de lei; alte persoane care nu au calitatea de asigurat; copii cu vârsta de până la 18 ani (la recomandarea medicului de familie sau a medicului specialist); tineri cu vârsta de până la 26 de ani doar dacă urmează cursurile de zi ale unei instituţii de învăţământ acreditat.

Serviciile de imagistică/radiologie medicale gratuite vor fi acordate după depunerea unui dosar care, printre altele, trebuie să conţină şi o recomandare medicală.

Gratuitate la recuperare medicală pentru copii

De asemenea, vor beneficia de servicii de recuperare medicală gratuite: familiile/persoanele care au un venit lunar net mai mic sau egal cu suma de 1.500 de lei pentru fiecare membru de familie; pensionari care au pensia până la 1.500 de lei inclusiv; persoane instituţionalizate în centrele rezidenţiale din cadrul DGASPC Sector 1, conform unei adeverinţe din care să rezulte calitatea de persoană instituţionalizată; persoane cu handicap; copii până la 18 ani; tineri cu vârsta de până la 26 de ani, dacă urmează cursurile de zi ale unei instituţii de învăţământ acreditat; beneficiari ai legilor speciale, calitate dovedită cu certificat de revoluţionar/veteran de război sau alte documente oficiale; alte cazuri aflate în evidenţa serviciilor de asistenţă socială pe bază de referire scrisă din partea DGASPC Sector 1 (persoane fără identitate, identificate pe raza Sectorului 1).

Co-plată de 50% la serviciile stomatologice pentru venituri cuprinse între 1.501 şi 2.500 de lei

Serviciile stomatologice sunt oferite gratuit persoanelor cu domiciliul legal în Sectorul 1 care se află într-una din următoarele situaţii: familii/persoane care au un venit lunar net mai mic sau egal cu suma de 1.500 de lei pentru fiecare membru de familie; persoane instituţionalizate în cadrul centrelor rezidenţiale existente în cadrul DGASPC Sector 1; persoane cu dizabilităţi; copii cu vârsta de până la 18 ani; tineri cu vârsta de până la 26 de ani, dacă urmează cursurile de zi ale unei instituţii de învăţământ acrediat; beneficiari ai legilor speciale, calitate dovedită cu certificat de revoluţionar/veteran de război sau alte documente oficiale;alte cazuri aflate în evidenţa serviciilor de asistenţă socială pe bază de referire scrisă din partea DGASPC Sector 1 (persoane fără identitate, identificate pe raza Sectorului 1).

Reducerea pentru serviciile stomatologice cu tarif social este de 50% din preţul fixat şi se acordă persoanelor/familiilor cu domiciliul legal în Sectorul 1 cu veniturile/membru de familie cuprinse între 1.501 de lei şi 2.500 de lei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati