Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor şcolare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor care au împrumutat cel puţin o carte şcolară s-a diminuat şi el cu peste 450.000. Organizaţia Salvaţi Copiii şi Libris continuă proiectul de dotare a şcolilor din ţară cu un fond de carte complex, care să permită accesul tuturor copiilor la lectură şi la cunoaştere.

Conform statisticilor Asociaţiei Editorilor din România (AER), România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piaţă de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

„Lectura este esenţială în anii de formare, pentru că este un instrument prin care copiii învaţă natural, încep să cunoască lumea în sens larg, să înţeleagă natura umană, emoţiile, prin intermediul poveştilor, ceea ce contribuie decisiv la formarea empatiei sociale. Accesul inegal la carte, la bibliotecă este un factor de discriminare în România”, a spus Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

„Considerăm că orice investiţie în cultură trebuie să se întoarcă în educaţie şi acesta este motivul pentru care o parte din profitul nostru este alocat proiectului CarteTeca. Cărţile reprezintă una dintre cele mai importante legături ale copiilor cu educaţia, deschid calea către cunoaştere, iar la nivelul întregii ţări ştim că există o mulţime de cadre didactice, şi nu numai, care inspiră şi aduc mai aproape copiii de lectură. Acestea merită recunoaşterea eforturilor depuse, precum şi un sprijin activ prin oferirea mijloacelor necesare pentru a susţine educaţia cu ajutorul cărţilor”, a precizat Laura Ţeposu, CEO Libris.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati