Ministerul Sănătății a organizat două videoconferințe cu managerii spitalelor din București și Ilfov, respectiv de la nivel județean în care s-au analizat măsuri privind creșterea capacităților de tratare a pacienților COVID-19 în secțiile de terapie intensivă.
În urma discuțiilor, s-a decis ca 47 de paturi ATI pentru adulți, 4 paturi de terapie intensivă neonatală și aproximativ 140 de paturi de terapie intermediară destinate pacienților cu COVID-19 să fie suplimentate în unitățile sanitare din București.
De asemenea, Ministerul Sănătății a subliniat necesitatea reorganizării circuitelor COVID-19 și non-COVID-19 în unitățile sanitare și a solicitat managerilor de spitale să identifice, în colaborare cu direcțiile de sănătate publică, toate soluțiile pentru avizarea, în regim de urgență, a noi circuite în spitale în vederea creșterii capacității de tratare a pacienților COVID-19 aflați în stare gravă.
Totodată, s-a discutat despre posibilitatea de evaluare a pacienților COVID-19 și în alte spitale față de cele desemnate în prezent, astfel încât să scadă presiunea existentă pe unitățile sanitare din prima linie. O altă măsură discutată a fost legată de posibilitatea redistribuirii personalului medical și suplimentarea acestuia în secțiile de terapie intensivă unde există un deficit de personal.
Se vor instala și două unități mobile ATI
Raed Arafat a susținut câteva declarații de presă în contextul crizei locurilor la secțiile de Terapie Intensivă (ATI).
„La București acum se instalează câte o unitate mobilă la spitalele Sf Ioan și la Victor Babeș. Ar fi trei, pe lângă cea de la Marius Nasta. Sunt condiții mai bune decât să rămână în UPU. Situația locurilor de la ATI e una dinamică, se ocupă (…) La București nu mai sunt locuri libere la acest moment, dimineață erau 20-30, dar se schimbă, datele sunt în dinamică. Problema deosebită acum e la București”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat, potrivit HotNews.