Numărul infecțiilor respiratorii crește din nou. Avertismentul medicilor: „Putem vorbi despre un mini-val”

Medicii de familie și camerele de gardă ale spitalelor se confruntă cu un nou val al virozelor respiratorii. Tot mai mulți români ajung la urgențe din cauza gripei sezoniere și a infectării cu COVID-19, dar numărul de cazuri severe este unul scăzut.

Potrivit datelor colectate de INSP, s-a înregistrat a doua săptămână consecutivă cu peste 100.000 de cazuri de infecții respiratorii acute: gripă, IARSC și pneumonii. Și Ministerul Sănătății a raportat o creștere de 10% a numărului de cazuri de COVID în săptămâna 20-26 martie comparativ cu săptămâna precedentă.

Adrian Marinescu: Putem vorbi despre “un minival”

Medicul Adrian Marinescu a declarat pentru Libertatea că există o creștere a cazurilor de COVID și că putem vorbi despre “un minival”, chiar dacă am intrat pe un trend descendent.

“În cifre o să se vadă în una-două săptămâni deoarece există o defazare între statistică și realitatea din spitale”, a explicat directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Dar sunt înregistrate în continuare, precizează specialistul infecționist, și cazuri de gripă și de viroze respiratorii.

„Peste două săptămâni va apărea o stagnare și în trei săptămâni o să vedem o scădere a numărului de cazuri de infecții respiratorii virale”.

Numărul de cazuri severe este mic față de valurile anterioare Acesta recunoaște că în aceste zile există din nou o presiune mare pe medicii de familie și pe camerele de gardă. „La Matei Balș avem doar o secție de COVID pentru adulți și una pentru copii, restul sunt non-COVID, pentru că aici sunt trimise cazurile grave din țară. Avem meningite, infecții generalizate”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati