Regulamentul Rutier nu mai permite anumite tipuri de combinații la numerele de înmatriculare
Potrivit noii legislații a Codului rutier, sunt interzise din oficiu conotațiile care conțin numere de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă.
Cel mai recent studiu arată că în topul preferințelor românilor sunt numerele de înmatriculare care conțin tentă sexuală sau obsenă, însă acest lucru va fi interzis, scrie realitatea.net.
Numerele de înmatriculare cu conotații sexuale, interzise
Sunt interzise toate combinaţiile care au conotaţii sexuale sau obscene. Ele nu vor putea fi niciodată regăsite pe plăcuțele de înmatriculare. Potrivit unei analize autovit.ro, citate de ziare.com, în topul celor mai solicitate combinaţii de litere sunt, bineînţeles, numerele de înmatriculare cu tentă sexuală sau obscenă. Regulamentul de aplicare a Codului Rutier interzice utilizarea acestora pe numerele de înmatriculare.
„Printre cele mai… sensibile combinaţii se numără abrevierile: PUL, CUR, COY, PZD, PLM, MUI, FUT, SEX, XXX. Până în urmă cu câţiva ani, combinaţia de litere „SEX” era permisă, însă a fost, la rândul ei, blocată de la utilizare”.
De asemenea, autoritățile au decis să restricționeze combinațiile de litere care încep cu “I” sau “O”, și asta pentru că sunt asemănătoare cu cifrele 1 și 0, iar în condiții de vizibilitate redusă acestea pot fi ușor confundate.
Dacă te cheamă „Ion”, „Ionut” și vrei vrei să ai ca număr de înmatriculare orice combinație de cifre și „ION”, nu mai poți. Nici această combinație de litere nu mai este permisă. Un studiu recent a arătat că femeile preferă să comande plăcuţe cu prenumele lor, de genul ELA, INA, ELI sau ANA. În schimb, bărbaţii preferă DAN, ION sau ADI.
Autorităţile au eliminat, însă, toate combinaţiile de litere care încep cu „I”. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu litera „O”, iar motivul este unul logic: ambele litere seamănă foarte mult cu cifrele „1” şi „0” şi ar putea fi confundate cu acestea în condiţii de vizibilitate redusă.
Interzise sunt și combinațiile „III” şi „OOO”, care pot crea probleme de identificare în trafic.
Alte combinaţii de litere interzise sunt și: DAI, PIX, TOV, ROM, COW, POC.
”Ana”, interzisă prin lege
Autoritățile nu mai permit, totodată, posibilitatea preferențială ca numerele de înmatriculare să conțină nume persoanelor.
Sunt foarte multe femei care preferă ca numerele de înmatriculare să înceapă cu „Ela” sau „Ana”, în vreme ce bărbații preferă varianta mai simplă.
Persoanele care, conform noilor proceduri, au numărul de înmatriculare restricționat pot să circule în continuare cu autoturismul până la radierea acestuia sau până când va vinde mașina, iar noul cumpărător va schimba numărul.
Cât plătești pentru un număr preferențial
Potrivit DRPCIV, taxa pentru un număr preferenţial este de 45 de lei, la care se adaugă costurile pentru plăcuţe:
- 40 de lei pentru două plăcuţe de înmatriculare standard, dreptunghiulare;
- 23 de lei pentru o plăcuţă „pătrată”, folosită, în general, pentru partea din spate a remorcilor sau pentru autoturismele 4×4, prevăzute cu un astfel de spaţiu din fabrică;
- 17 lei pentru o plăcuţă de înmatriculare pentru motociclete.
Cea mai bună variantă să vezi dacă un număr de înmatriculare este disponibil este chiar pe site-ul DRPCIV unde poți verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare.