O tânără din sectorul 3 a fost amendată, anul trecut, cu 2.000 de lei după ce a fost surprinsă aruncând o pungă de hârtie de stradă. Ea a contestat decizia în instanță, dar în primă instanță judecătorii au menținut sancțiunea, argumentând că astfel de comportamente lezează estetica urbană a celui mai populat municipiu al țării.
Incidentul s-a petrecut anul trecut, în dimineața zilei de 9 iunie, când în jurul orei 01.30, un echipaj al Poliției Locale a surprins-o pe femeie în timp ce a aruncat pe stradă o sacoșă de hârtie în care se aflau și alte ambalaje.
A contestat în instanță amenda de 2.000 lei
Oprită de polițiști, femeia a fost sancționată cu 2.000 de lei, dar ea a refuzat să semneze procesul-verbal de contravenție, afirmând că nu ar fi aruncat pe jos respectiva pungă, scrie Libertatea.
Apoi a contestat în instanță amenda, invocând că polițiștii locali au ignorat un martor prezent la incident. Însă, în instanță, martorul respectiv a declarat că, de fapt, nu a văzut exact ce s-a întâmplat, el observând-o pe femeie când deja era lângă polițiști.
În urma administrării probelor, magistrații Judecătoriei Sectorului 3 au respins plângerea petentei, apreciind că sancțiunea aplicată a fost una justă, iar din probele administrate a rezultat că situația de fapt reținută de polițiști este conformă realității.
Judecătorii au subliniat necesitatea respectării regulilor minime privind activitatea de salubrizare
În motivarea hotărârii de respingere a plângerii contravenționale, judecătorii au subliniat necesitatea respectării regulilor minime privind activitatea de salubrizare, care implică un comportament diligent, pentru a fi păstrat un mediu urban sănătos și estetic.
„Contravenția a fost săvârșită în cel mai populat municipiu al țării – București -, fără ca contravenientul să aibă în vedere respectarea legii ori a drepturilor cetățenilor. Trebuie remarcat și faptul că petentul a ignorat norme minime de conviețuire în societate, nefiind admisibil ca cetățenii să arunce deșeuri în afara locurilor special amenajate. În zonă se găsesc suficiente coșuri pentru colectarea deșeurilor, petentul putând să le utilizeze, cu un minim efort. Astfel, petentul a manifestat un dispreț profund față de locuitorii municipiului București și față de imaginea Capitalei”, au motivat magistrații.
Instanța a subliniat și faptul că femeia în cauză nu conștientizează importanța salubrizării orașului și faptul că fiecare cetățean contribuie la imaginea Bucureștiului și nu are reprezentarea gravității faptei sale.
Hotărârea pronunțată de Judecătoria Sectorului 3 București, pe 5 aprilie, nu este definitivă.