Clădirea monument istoric în care au funcţionat o perioadă Banca Naţională a României şi Creditul Funciar Rural este expertizată pentru consolidare, anunţă primarul Capitalei Nicuşor Dan, precizând că imobilul va fi reabilitat şi refuncţionalizat.
- ”Se expertizează pentru consolidare clădirea monument istoric în care au funcţionat o perioadă Banca Naţională a României şi Creditul Funciar Rural. Primăria Capitalei, prin Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, continuă activităţile de expertizare a clădirilor în vederea consolidării acestora, iar zilele acestea se lucrează la clădirea monument istoric de pe Bd. I.C. Brătianu nr.10, sector 3. Imobilul va fi consolidat, reabilitat şi refuncţionalizat”, conform lui Nicuşor Dan.
Pentru elaborarea expertizei tehnice se efectuează o serie de teste, printre care realizarea releveului clădirii (prin scanare 3D), se analizează structura de rezistenţă, se efectuează analize si teste (nedistructive) pentru determinarea caracteristicilor materialelor, studiu geotehnic (foraje, dezveliri de fundaţii) etc.
Imobilul are parter, etaj şi mansardă şi o suprafaţă desfăşurată de cca. 3.653 mp.
Potrivit unui proiect adoptat în decembrie 2017 de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Primaria Capitalei a plătit 17,7 milioane lei pentru achizitionarea cladirii.
Imobilul figurează pe lista monumentelor istorice, la categoria B şi datează de la sfârşitul sec. XIX – anul 1880. Construită după planurile arhitectului francez Paul Gottereau ca sediul al instituţiei financiare Creditul Funciar Rural, clădirea a găzduit şi primul tezaur al BNR.