Beatrice Mahler, managerul Institului „Marius Nasta” din Bucureşti spune că numărul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 în ultima perioadă a crescut brusc. Mulţi dintre noii pacienţi sunt persoane tinere, nevaccinate. O particularitate a noului val al pandemiei o reprezintă hepatocitoliza, avertizează Mahler.
O particularitate a noului val al pandemiei de COVID-19 este hepatocitoliza, iar pacienţii internaţi în spital au forme severe de Covid şi mai puţini cu forme moderate, avertizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti.
„Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienţii au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză – înseamnă o reacţie a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamaţiei severe care se găseşte în organism. Ea era prezentă şi anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienţi, ” a precizat dr. Beatrice Mahler la Digi24.
Dr. Mahler: ”Reale probleme de management al acestor pacienţi”
Dr. Beatrice Mahler spune că hepatocitoliza era prezentă şi în 2020, dar numărul de pacienţi cu COVID-19 care prezentau această particularitate era mic.
„Acum peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate. Este important să monitorizăm ce se întâmplă şi să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficienţa respiratorie, asocierea unei insuficienţe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienţi”, a mai spus Beatrice Mahler.
Fără restricții de vârstă la vaccinul AstraZeneca în România. Cine se poate vaccina
Hepatocitoliza este o reacție inflamatorie acută, care se manifestă în momentul în care apare acea furtună de citokine, deci în prima etapă, dar se manifestă practic printr-o distrugere ușoară a celulelor hepatice, a explicat medicul.
„Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți”, a spus Beatrice Mahler.