Noul proiect “România Educată”, care va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, prevede o nouă formă de învăţământ pentru elevii care au picat sau nu au susţinut examenul de Bacalaureat. Este vorba despre colegiile universitare care vor funcţiona în paralele cu şcolile postlicealele.
- O nouă formă de învăţământ în România. Absolvenţii de clasa a XII-a care pică sau nu dau examenul de Bacalaureat vor avea posibilitatea să-şi continue cursurile.
„Sunt colegii de învățământ terțiar nonuniversitar în care avem de-a face cu elevi și nu cu studenți. E prima observație. Calificarea obținută este exact aceeași ca în învățământul postliceal, de nivel 5. Dintotdeauna în învățământul postliceal au fost admiși absolvenți de liceu fără diplomă de Bacalaureat.
Funcționează pe lângă universități aceste colegii, pentru a beneficia de expertiza și baza materială extinsă a universităților, fără posibilitatea de acces la nivel licență sau nicidecum mai sus la master și doctorat, în absența diplomei de Bacalaureat. Ei nu sunt studenți, sunt elevi. Colegiile sunt unități de învățământ preuniversitar, înscrise în rețeaua de învățământ preuniversitar și evaluate de către ARACIP, și nu de către ARACIS.
Această calificare există în sistemul de învățământ german, austriac și în alte state și e foarte apreciată. Fără diplomă de bacalaureat. Și e foarte apreciată, pentru că oferă o calificare de nivel postliceal necesară pe piața muncii”, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, pentru EduPedu.ro.
Este nevoie de ”calificări intermediare pe piața muncii”
Ministrul Educaţiei a explicat că aceste colegii universitare apar din „nevoia arhicunoscută de calificări intermediare pe piața muncii” şi din cauza numărului mare de absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat.
„Numărul mare de absolvenți de liceu fără diplomă de bacalaureat e al doilea motiv, nevoia de a-i cuprinde într-o formă de educație și de a-i ține aproape de școală și a le da o calificare astfel încât să devină activi pe piața muncii sunt elementele de bază din aceasta analiză
Repet, nu este vorba nicidecum de acces la nivel universitar, licență, master, doctorat. Este exclusă orice variantă de acces în învățământul universitar fără diploma de Bacalaureat”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu, pentru edupedu.ro.