O nouă înșelăciune, în numele Poliției Române: ”S-a emis un mandat de arestare pe numele tău”

0
419
Pixabay

Mai multe persoane au povestit pe rețelele sociale că au fost abordate, telefonic, de persoane care pretindeau că reprezintă Poliția Română și care le anunțau că numele lor apare în dosare aflate în stadiul de cercetare.

  • „Azi am primit al treilea telefon în care intră un mesaj înregistrat, în engleză. Zice, more or less (mai mult sau mai puțin – n.r.), așa: Bună, suntem de la Poliția Română. Datele tale de identificare apar într-o operațiune de spălare de bani și s-a emis un mandat de arestare pe numele tău. Ca să intri în legătură cu un agent, apasă tasta 1”, a scris, pe Facebook, o utilizatoare a aplicației, Ruxandra Rusan.

„Am tot blocat numerele, pe măsură ce am primit telefoanele, dar am trei curiozități:

– A mai pățit cineva?

– Dacă da, cât durează, odată ce ți-a intrat numărul într-o bază de date de scamuri (scam – escrocherie, eng, ) din astea?

– Care e faza? Ce s-ar întâmpla dacă aș marșa? Ce e la tasta 1???”, a scris utilizatoarea, făcând public al treilea număr de telefon blocat: 0723.402.800.

Același lucru pățise un alt utilizator, așa cum a scris într-un comentariu, potrivit Gândul: „Acum 10 minute am primit același apel cu același mesaj, de pe un alt număr! Intenționez să trec pe la o secție de poliție și să-i pun pe ei să sune!”, a scris Elias Ferchin, anunțând și numărul în cauză: 0723.455.276.

Reprezentanții IGPR transmit tuturor cetățenilor care primesc astfel de apeluri suspecte să nu dea curs niciunei solicitări și să sesizeze cât mai repede poliția.

  • Dacă primiţi un telefon de la „un binevoitor” care vă pretinde bani, pentru facilitarea unei intervenţii către autorităţi sau sub orice alte motive, nu daţi curs unei cereri de acest tip şi nu trimiteţi bani, deoarece există riscul major să fiţi victima unei înşelăciuni, au transmis oficialii IGPR.

„Plan de acțiune”

IGPR a întrocmit un „plan de acțiune” de preevnire a înșelăciunilor.

Cum trebuie să procedaţi:

  • Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii privind unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla ruda implicată în accident, urmând a suna la aceste instituţii pentru confirmare;
  • Nu vă bazaţi pe cele relatate de un necunoscut! Escrocii mizează tocmai pe reacţia emoţională puternică de moment. Întrerupeţi imediat convorbirea şi încercaţi să apelaţi imediat pe telefonul mobil ruda la care face referire apelul sau persoane din anturajul ei, pentru a afla adevărul;
  • Chiar dacă cel care să sună ,,vă recomandă” să fiţi discret sau vă spune că nu puteţi lua legătura direct cu ruda dumneavoastră, deoarece autorităţile i-au ridicat telefonul, nu vă încredeţi în el! Trebuie să ştiţi că reprezentanţii Poliţiei sau ai Parchetului nu confiscă telefoanele mobile ale celor implicaţi în accidente rutiere;

Anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112,  pentru a primi sprijin de specialitate. În nici un caz nu acceptaţi o întâlnire directă cu persoana care v-a apelat, înainte de a discuta cu un poliţist!

De ştiut pentru tineri:

Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!

Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

  • În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată într-o pretinsă situaţie de pericol, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite informaţii despre presupusul accident (unde s-a produs, spitalul sau secţia de poliţie unde s-ar afla ruda în cauză);
  • Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;
  • Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.