O nouă metodă de furt din locuinţele vârstnicilor: donaţii de bunuri sau aparatură medicală

0
202
Imagine de Sabine van Erp de la Pixabay

Ca urmare a apariției unor informații pe rețelele de socializare, la nivelul I.P.J. Sibiu s-au declanșat verificări de urgență, în vederea stabilirii situației de fapt.

Astfel, din cercetările preliminare efectuate a rezultat că, la data de 17 octombrie a.c., în jurul orei 09.30, femeia a apelat SNUAU 112 informând despre faptul că, în aceeași dimineață, în timp ce se afla pe strada Liviu Ciulei, din Cisnădie, fusese abordată de către doi bărbați necunoscuți, care ar fi pretins că sunt cetățeni străini care donează aparatură medicală, oferindu-se să o ajute pe femeie să transporte acasă obiectele în cauză.

Femeia nu a acceptat, cei doi bărbați plecând apoi într-o direcție necunoscută.

Din verificările efectuate de către polițiști nu au rezultat indicii că femeia ar fi fost victima unei infracțiuni.

Din discuția cu persoana în cauză se deduce că avem de a face cu un mod de operare specific furturilor din locuință, particularitățile acestei activități infracționale fiind următoarele:
– infractorii vizează persoanele mai în vârstă, pe care le abordează pe stradă, fie sub pretextul că vârstnicilor li se oferă gratuit diverse bunuri, fie sub pretextul solicitării de sprijin/donații pentru persoane neajutorate, cum ar fi centre de plasament sau cetățeni care provin din zone ale globului sau state aflate în conflict armat.
– infractorii își arogă identități false, pretinzând chiar că sunt cetățeni străini, care provin din zone ale globului sau state aflate în conflict armat, dorindu-se, astfel, sensibilizarea victimelor, în scopul creării unei stări emoționale instabile, pe fondul căreia să li se permită accesul în locuință.
– în discuțiile cu victimele, infractorii oferă sau solicită bunuri, precizând că se pot deplasa la locuința victimei pentru a o ajuta să ducă acasă ceea ce i se oferă sau să ia de acasă ceea ce este dispusă să ofere;
– odată pătrunși în locuința victimei, infractorii distrag atenția persoanei în cauză și sustrag bani sau alte valori, fapt despre care victima își dă seama după ce rămâne singură.

În situația în care sunteți abordați de astfel de persoane, vă recomandăm să nu dați curs nici așa ziselor oferte/donații de bunuri, dar nici solicitărilor de sprijin ale unor terțe persoane.

Nu oferiți informații personale referitoare la domiciliul dumneavoastră, la bunurile pe care le dețineți, la banii de care dispuneți sau alte detalii ce vă pot transforma în ținte ale infractorilor.

Dacă vă aflați într-o astfel de situație sau sunteți martorii unor astfel de circumstanțe, încercați să rețineți cât mai multe detalii privind felul în care arată persoanele (înălțime, culoarea ochilor, haine, bijuterii), autovehiculele cu care se deplasează (culoarea, marca, direcția de deplasare) și anunțați de îndată cea mai apropiată unitate de poliție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.