O nouă minivacanță de patru zile pentru bugetari. Ce variante au angajații care nu își pot lua liber

24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, este sărbătoare legală pentru angajați iar Guvernul a decis ca și ziua de 23 ianuarie să fie liberă pentru bugetari.

Începând de vineri, 20 ianuarie, după ultima oră de program, angajații din sectorul bugetar vor intra într-o minivacanță.

Pentru că 24 ianuarie, care este sărbătoare legală, cade într-o zi de marți, Guvernul a decis ca și ziua de luni, 23 ianuarie, să fie liberă, aceasta urmând să fie recuperată până la finalul lunii februarie.

Sunt însă și salariați ai statului care nu își pot lua liber pe 24 ianuarie. Vorbim de salariații din domeniul medical sau din unitățile cu foc continuu.

În cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă aceștia nu pot primi timp liber, au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază, scrie Adevarul.

Așa cum s-a stabilit prin HG 1.555/2022, bugetarii au parte, în 2023, de trei zile libere în plus față de cele 15 zile de sărbători legale, una dintre ele fiind acordată în preajma Zilei Unirii Principatelor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati