O privire asupra Școlii Gimnaziale Nr. 3 Bălăceanca: Evoluție și inspirație pentru viitor

Consiliul Județean Ilfov a lansat pe Facebook campania „Școli de poveste din Ilfov” în care prezintă un scurt istoric a unei școli din județ.

  • Școala Gimnazială Nr. 3 Bălăceanca din Ilfov își continuă tradiția educațională cu un spirit vibrant și modern, deschizându-și zilnic porțile pentru sute de elevi entuziaști. Cu un mesaj inspirațional scris pe ziduri – „Copiii se nasc cu aripi, dar învățătorul îi învață să zboare” – școala devine un loc primitor și stimulativ pentru învățare.

„Așa arată, astăzi, Școala din Bălăceanca. Dar în 1863, pe când primul document consemna primele date despre această unitate de învățământ, avea doar 3 odăi – și acelea, timid mobilate.

Abia în 1844 însă, unitatea de învățământ și-a deschis larg porțile pentru și mai mulți învățăcei – pentru cei din 5 cătune – Bălăceanca, Glina Andronescului, Glina Izvoranului, Manolache și Căldăraru.
Foto: Facebook/Consiliul Județean Ilfov
  • 40 de ani mai târziu, Eftimie Diamandescu a văzut necesară construirea unei noi școli, de această dată, și cu locuință pentru preotul satului, cel care era și dascălul copiilor.
De remarcat este faptul că, până în anul 1948, școala are 4 dascăli și 2 maestre de țesătorie și croitorie – în acea perioadă, Școala Bălăceanca este singura instituţie de învăţământ din judeţul Ilfov în care se introduce învăţământul practic, organizându-se în acest sens un atelier de ţesătorie cu 5 războaie de ţesut şi o maşină de cusut.

”Copiii se nasc cu aripi, dar învățătorul îi învață să zboare”

Copiii se nasc cu aripi, dar învățătorul îi învață să zboare” – scrie în culori aprinse pe zidurile școlii din Bălăceanca.
  • Acum este încăpătoarea. Sute de copii îi deschid zilnic porțile și pășesc somnoroși la clase. La fel de primitoare sunt și sălile de clasă – colorate, cu mesaje ghidușe, cu mobilier modern”, menționează CJ Ilfov în postarea sa.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati