O sculptură Brâncuși ajunge în premieră în România! GALERIE FOTO

O sculptură realizată de Constantin Brâncuși, ce a fost redescoperită în 2023, va fi expusă în România, la Galeriile Artmark, începând cu data de 17 februarie.

Este vorba despre „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”, o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

  • Evenimentul de dezvelire și prima întâlnire cu publicul a acestei lucrări va avea loc sâmbătă, 17 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță (str. C.A. Rosetti nr. 5), de la ora 16.00, în prezența doamnei Doina Lemny, istoric parizian de artă, cercetătoare specializată în opera sculptorului Constantin Brâncuși și unul dintre cei mai cunoscuți exegeți ai operei marelui artist, aflată într-o vizită extraordinară în România.
Doamna Doina Lemny va susține, cu această ocazie deosebită, o conferință în care va detalia aspecte puțin cunoscute din biografia artistului, precum și circumstanțele realizării acestei opere considerate pierdute.
  • Începem astfel „Brâncuși Exclusiv”, o expoziție ce va fi liber deschisă publicului, până în data de 25 februarie, și va putea fi vizitată zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 10.00-20.00.
„Ziua Națională Brâncuși din fiecare an implică o evocare a personalității artistului devenit un simbol al creativității românești. Dar rareori se întâmplă să aducem în atenția publicului o operă care nu a fost niciodată văzută. Artmark prezintă anul acesta o operă cu totul inedită, considerată pierdută sau distrusă – după cum obișnuia artistul să procedeze. A fost reprezentată până acum printr-o singură fotografie din colecția colecționarului englez David Grob, care a fost prezentată în cadrul expoziției Brâncuși de la Timișoara – «Surse românești și perspective universale»”, a declarat, pentru Artmark, Doina Lemny.
  • „Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândește. În artă ceea ce contează e bucuria. Nu e nevoie să înțelegi. Ești fericit că vezi! Frumosul nu aparține nimănui, este al tuturor și fiecare îl obține după puteri. Sculpturile mele nu trebuie să fie respectate, ci iubite. Trebuie să-ți vină să te joci cu ele. Priviți sculpturile mele până le veți vedea”, spunea Constantin Brâncuși (19 februarie 1876, Hobița, România – 16 martie 1957, Paris, Franța).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati